Arrangerte ektefeller er rausere

Ektefeller i arrangerte ekteskap i Sør-Etiopia har større samhold og er mer sjenerøse mot hverandre enn ektefeller i kjærlighetsekteskap.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Diktatorspillet er i gang. (Foto: Sosina Bezu/UMB)

Dette kommer fram i en studie der forskere ser på effektene av en lovendring fra 2004 i Etiopia, hvor både hustru og mann blir oppført som eiere på sertifikater som gir eiendomsrett til land.

Tidligere var kun menn eiere av jord, og kvinner ble sett på som menns eiendom.

Diktator-spillet

For å finne fram til resultatene, brukte forskerne en metode innen økonomiske studier, kalt ”The Dictator Game”.

Den går ut på å gi mottakerne, i dette tilfellet mann og hustru, en sum penger uavhengig av hverandre, for så å spørre i hvilken grad de vil dele pengesummen med sin ektefelle.

Forskerne testet på denne måten hvor generøse ektefeller er mot hverandre og om generøsiteten varierer med type ekteskap: blant annet tradisjonelt arrangerte ekteskap, kjærlighetsekteskap og kidnappingsekteskap.

– Det mest overraskende er at det virker som ektefellene var rausere med hverandre i arrangerte ekteskap enn i frivillige kjærlighetsekteskap.

– Vår hypotese var at kjærlighetsekteskap skulle score høyest, men det var ikke tilfelle, sier professor Stein Holden ved Universitetet for miljø- og biovitenskap.

Rusten kjærlighet?

Hva kan så årsaken til det gode samholdet i arrangerte ekteskap være?

– Det kan rett og slett være at foreldrene er flinke til å finne partnere til sine barn, og at sosiale rammebetingelser ligger bedre til rette når foreldrene har valgt.

– Kjærlighet mellom ektefeller i frivillige ekteskap kan jo også dø ut og påvirke generøsiteten mellom mann og kone. Men alt dette blir spekulasjoner. Vi har ingen forskningsresultater på dette, understreker professoren.

Like rause

Forskerne hadde også en hypotese om at kvinner generelt sett ville være mer generøse enn sine menn.

­– Det stemte heller ikke. Her var resultatet at menn og kvinner er omtrent like generøse, sier Holden. 

I ekteskap som ble karakterisert som kidnappingsekteskap, hvor kvinnen er bortført og forført eller voldtatt og deretter gift, var generøsiteten ikke overraskende lavest av alle.

Referanse:

Bezu & Holden: Generosity and social distance in dictator game field experiments with and without a face (pdf), Centre for Land Tenure Studies, Working Paper number 1/13.

Studien er en del av det Forskningsråd-finansierte prosjektet Joint Certification and Household Land Allocation:  - Towards Empowerment or Marginalization?

Powered by Labrador CMS