Inn i det mørke universet

CERN fortsetter oppdagelsesferden i vårt univers, selv etter funnet av Higgs-bosonet. Neste stopp på reisen: verdens energimangel.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

ESOF 2012

Euroscience Open Forum (ESOF) er Europas største forskningskonferanse. Den samler forskere, journalister, politikere og andre forskningsinteresserte deltagere fra hele verden. I år arrangeres konferansen i Dublin, fra 11. til 15. juli. Målet er å vise frem ny forskning og teknologi, og fremme dialog mellom forskningen og resten av samfunnet.

Les mer om konferansen på hjemmesiden til ESOF2012

Rolf-Dieter Heuer var en av de største superstjernene du kunne møte i korridorene i Dublins konferansesenter under ESOF2012-konferansen (se faktaboks) som ble avsluttet søndag.

Heuer er direktør for CERN, som så sent som i forrige uke annonserte oppdagelsen av det som kanskje, forhåpentligvis, sannsynligvis er Higgsbosonet.

Foran et nesten fullsatt auditorium i Dublin fortalte Heuer om veien mot Higgs, og ikke minst om veien videre etter Higgs.

– Den partikkelen vi har funnet, hvis den er Higgs, kan vise oss veien inn i de resterende 96 prosentene av universet som vi ikke aner noen ting om, sa han.

Rolf-Dieter Heuer la ikke skjul på sin entusiasme da han forklarte hva han tror oppdagelsen av Higgs-bosonet kan åpne dørene til i fremtiden. (Foto: ESOF2012/Maxwell's Dublin)

Visittkort for sirupfelt

Higgs-bosonet er partikkelen som indirekte forklarer hvorfor universet har masse – et av de store problemene for fysikerne.

Den foreslåtte forklaringen er at hele universet henger sammen i en slags kosmisk sirup, et usynlig felt som omgir oss og påvirker partiklene. Teorien sier at feltet sakker ned partiklene, og på den måten gir dem masse.

Hvorfor akselererer universet?

Gjennom talløse foredrag for å sikre støtte – folkelig så vel som økonomisk – til CERN, har Heuer perfeksjonert den populærvitenskapelige fremstillingen av hva det egentlig er fysikerne leter etter under bakken på grensen mellom Sveits og Frankrike.

Det Heuer og hans kolleger håper nå, er at Higgspartikkelen skal kunne gi innsikt i den mørke delen av universet, og spesielt inn i mørk energi.

Kort forklart er mørk energi forklaringen på hvorfor universet fortsatt utvider seg.

Hvis alt hadde vært som det ser ut ved første øyekast, burde universet ha utvidet seg saktere nå enn ved Big Bang, fordi tyngdekraften fra stjernene og galaksene burde trukket i motsatt retning av eksplosjonen, og på den måten sakket ned farten - som bremsene på en bil.

Men universet utvider seg raskere nå. Hva er greia med det?

Forskerne tror det finnes en form for mørk energi, en (foreløpig) udetekterbar form for energi som skyver universet utover.

Likheter mellom Higgs og mørk energi-partikkel kan gi svar

Det tidligere nevnte Higgsfeltet er et såkalt skalarfelt, det har ingen retning. I foredraget, beskrev Heuer et skalarfelt som å svømme i et svømmebasseng, sammenlignet med å svømme i en elv.

I en elv er det lettere å svømme med strømmen enn mot den, men i et badebasseng er det akkurat samme motstand uansett hvilken vei du svømmer. Slik er det også i Higgsfeltet: En partikkel på vei gjennom feltet har like lett reisevei uansett hvilken vei den reiser.

Og her er nøkkelen:

Mørk energi er også et skalarfelt, for universet beveger seg utover like raskt, uansett hvilken vei du ser. Det er altså ingenting som bremser det mer i én retning enn i en annen - som i et svømmebasseng.

Vil du høre CERN-sjefen i disse dager, bør du være tidlig ute. Nærmere enn dette kom ikke forksning.nos journalist da Heuer snakket til deltagerne på vitenskapskonferansen ESOF2012. (Foto: Hanne Jakobsen)

– Higgs-bosonet er en skalarpartikkel. Det er den første fundamentale skalarpartikkelen vi har oppdaget, sa Heuer.

– Jeg sier ikke at Higgs er mørk energi, men kanskje kan denne partikkelen gi oss hint og innsikt i hva som kjennetegner andre skalarpartikler – slik som hva nå enn det er som skaper mørk energi.

– Begynner først nå å forstå betydningen

Heuer forsøkte ikke å skjule sin entusiasme for oppdagelsen fysikerne ved CERN nå har gjort.

– Det er faktisk først nå jeg begynner å bli skikkelig opprømt. Det tok litt tid før det sank inn, selv for meg, hva oppdagelsen av denne partikkelen faktisk betyr, men nå begynner jeg å forstå litt av det, sa han.

– Jeg mener forståelsen av vårt univers er i ferd med å forandre seg, fordi vi nå har den første døråpneren inn til det mørke univers.

(Foto forside: NASA/Hubble-teleskopet)

Powered by Labrador CMS