Siste signal fra menneskeheten

Hei! Hvor ble de av? Sivilisasjonen på Jorda kan snart bli usynlig for utenomjordiske på leiting etter intelligent liv. Nå lekker nemlig stadig færre radiosignaler ut i verdensrommet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Frank Drake fra Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI) er bekymret, skriver New Scientist. Radiobølger fra TV-sendingene våre er det sterkeste vitnet om en intelligent sivilisasjon her nede, og de blir svakere for hvert år som går.

Mindre søl

Tradisjonelle TV-antenner, som har forsynt menneskeheten med nyheter og annet tidsfordriv siden 1940-tallet, sprer nemlig signalene i vide ringer omkring seg. Mange av sendingene har funnet veien ut i rommet.

For øyeblikket ligger det ei boble av signaler rundt kloden vår, med de siste episodene av Hotel Cæsar helt innerst, og de første prøvesendingene fra BBC langt der ute. Programmene fra den første tida kan for tida fanges opp rundt 50 lysår ute, skriver New Scientist.

Romvesener på leiting etter oss kan bare følge bølgene tilbake til Jorda (mens de kan more seg med alle episodene av Friends på veien). Men nå slukner de små fyrlyktene av radiobølger, en etter en.

Selv om vi overfører TV-sendinger som aldri før, har utviklinga gitt oss teknologi som søler mindre med radiobølgene. En stadig større del av signalene går via kabel, som ikke lekker i det hele tatt, og satellittene sender presist rettede bølger direkte mot Jorda.

Så hvordan skal romvesenene finne oss nå? Et annet spørsmål er selvsagt hvordan vi skal finne dem.

Bare et øyeblikk

Forskerne bak SETI-programmet leiter etter tegn på sivilisasjoner i Universet, og har konsentrert seg om å kikke etter radiosignaler på avveie. Men hittil har de ikke hørt så mye som et intelligent pip fra det ytre rom. Nå spekulerer de på om de kan ha sett etter feil signaler.

Hvis eventuelle andre sivilisasjoner har en teknologisk utvikling på linje med menneskenes, er sjansene for å fange opp radiobølgene deres omtrent null. Signalstrømmen fra Jorda, helt fra radioteknologien ble oppfunnet og til sølinga tar slutt, vil vare i omtrent 100 år - bare et kvart øyeblikk i kosmisk sammenheng.

Sannsynligheten for at vi skal få med oss denne korte perioden i en annen sivilisasjons historie er temmelig minimal. Derfor mener Drake at vi må begynne å leite etter andre tegn til intelligens der ute.

Kallesignaler

En mulighet er å kikke etter bevisste kallesignaler. Supersterkt laserlys er mye mer effektivt enn noe radioanrop, og SETI har allerede så smått begynt å kikke etter laserpulser fra det ytre rom.

Dessuten holder fysikeren Paul Horowitz fra Harvard University på å konstruere en atomdrevet laser som skal kunne sende lysglimt med 10 000 ganger Solas styrke. Den kan man bruke til å påkalle kosmisk oppmerksomhet.

Vi i forskning.no er imidlertid ikke helt sikre på om masseutsendelser av her-er-vi-signaler er så smart.

Hvis vesenene vi eventuelt får kontakt med har god nok teknologi til å ta en tur, kommer de antageligvis fra en sivilisasjon som er langt mer avansert enn vår. Og med Jorda som eksempel, vet vi jo alle hvordan det går med primitive sivilisasjoner når de blir oppdaget av noen med mer avansert teknologi.

Siden svaret er “på rævva”, burde vi kanskje vente med annonsene til vi kan stikke og se selv.

Lenker:

New Scientist: Chances of aliens finding Earth disappearing

Powered by Labrador CMS