Det er blitt vanligere at amerikanske arbeidsplasser tilbyr de ansatte belønning for å holde seg i aktivitet. (Foto: Marta Tobolova / Shutterstock / NTB Scanpix)
Det er blitt vanligere at amerikanske arbeidsplasser tilbyr de ansatte belønning for å holde seg i aktivitet. (Foto: Marta Tobolova / Shutterstock / NTB Scanpix)

Straff fikk flere til å trene enn belønning

Hvis du vil få noen til å yte kan presentasjonen være viktigere enn premien.

Se for deg at du får en uventet lønnsøkning av sjefen, samtidig som du får beskjed om å installere en skritteller på smarttelefonen din. Alt i alt en gladnyhet. Helt til du får høre at en liten bit av lønnsøkningen forsvinner for hver dag du ikke klarer å gå en gitt mengde skritt.

Litt dårlig gjort? Kanskje, men også effektivt, ifølge en ny studie.

Ble trukket i lønn hvis de feilet

281 voksne arbeidstakere ble bedt om å gå minst 7000 skritt per dag i 13 uker, og ble tilfeldig fordelt i tre prøvegrupper og en kontrollgruppe. Den første gruppen fikk et fast beløp dersom de klarte å nå målet, den andre fikk en sjanse til å vinne et pengebeløp dersom de tok beina fatt.

Den tredje gruppen fikk et fast beløp betalt i forskudd hver måned, og fikk beskjed om at en liten sum ville bli tatt fra dem for hver dag de gikk mindre enn 7000 skritt. Men de to gruppene som hadde penger å vinne på å holde føttene i gang gjorde det ikke bedre enn kontrollgruppen.

De som allerede hadde fått pengene i hånda og levde i frykt for å få dem fjernet, møtte målene litt oftere og gjorde det 50 prosent raskere enn de to andre testgruppene.

Dette tyder på at de gikk aktivt inn for å ta sine daglige skritt, i stedet for å vente til tidsfristen var i ferd med å gå ut.

Fikk egentlig like stort insentiv

Gruppen som fikk et beløp dersom de gjorde det bra og gruppen som ble straffet dersom de gjorde det dårlig, fikk egentlig tilbud om den samme belønningen.

Deltakerne kunne tjene opp til 42 dollar per måned dersom de klarte å gå 7000 skritt hver dag, uavhengig av om de fikk pengene på forskudd eller ikke.

Hvordan du presenterer belønningen til den ansatte blir derfor like viktig som, om ikke viktigere enn, belønningen som blir tilbudt, ifølge forskerne.

Gikk mindre uten belønning eller straff

Alle deltakerne var ansatte ved University of Pennsylvania og hadde en gjennomsnittlig BMI på deltakerne var 33,2, noe som tilsvarer fedme.

Studien førte til at de tre testgruppene var i fysisk aktivitet 1,8 timer mer enn de ellers ville ha vært, til en gjennomsnittskostnad på 17,5 dollar per person.

Etter de 13 ukene var over ble deltakerne bedt om å fortsette med å gå 7000 skritt per dag. De tre testgruppene klarte dette omtrent like dårlig. Alle tok færre steg enn de hadde gjort da de ble tilbudt en form for belønning.

Referanse: 

Mitesh S. Patel mfl: Framing Financial Incentives to Increase Physical Activity Among Overweight and Obese Adults: A Randomized, Controlled Trial, Ann Intern Med., 2016, doi:10.7326/M15-1635

Powered by Labrador CMS