Forsker: Al-Qaida ville angripe Big Ben

Londons landemerke Big Ben var et av målene til Osama bin Ladens Al-Qaida-nettverk 11. september, hevder britisk terrorforsker i ny bok.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I et intervju med CNN sier den britiske terrorforskeren Rohan Gunaratna at en gruppe fra nettverket skal ha stått klar på flyplassen i Heathrow samtidig som amerikanske passasjerfly braste inn i World Trade Center og Pentagon. Målet deres var den britiske parlamentsbygningen som Big Ben er en del av.

- Det fantes planer som ikke ble iverksatt. Dette skal være en av dem, sier professor Magnus Ranstorp til den svenske nettavisen aftonbladet.se.

Avverget

Angrepet skal ha blitt avverget ved at alle flyginger inn og ut av London ble kansellert etter angrepene i USA.

Hensikten med angrepet skulle ifølge den britiske forskeren ha vært å vise at Al-Qaida hadde global rekkevidde. En annen motivasjon kan være at Storbritannia støtter USAs utenrikspolitikk.

Gikk på flyskole

Gunaratna skal ha benyttet etterretningsrapporter og hatt tilgang til nåværende og tidligere medlemmer av Al-Qaida i arbeidet med boken “Inside Al Qaeda”.

Kilden til opplysningene om de britiske terrorplanene er et angivelig Al-Qaida-medlem som ble arrestert i India i forbindelse med attentatet mot det indiske parlamentet i desember i fjor. Medlemmet skal ha gått på flyskole i Storbritannia, Australia og USA. Han skal ha fått penger fra kilder tilknyttet Al-Qaida. Det fremkommer ikke av avhørene om han selv skulle delta i angrepet.

Troverdig?

Ifølge Ranstorp er det vanskelig å si med sikkerhet hvor mye som er sant av det som er blitt sagt av det angivelige medlemmet i Al-Qaida. Likevel tar Ranstorp opplysningene på alvor.

Ranstorp mener det blir spennende å se hvordan opplysningene blir mottatt i Storbritannia.

- Jeg tror Downing Street kommer til å benekte opplysningene. Men det innebærer ikke nødvendigvis at det ikke er sant, sier Magnus Ranstorp.

(NTB)

Powered by Labrador CMS