Beveger seg mindre med skjult astma

Barn med tendens til astma har ikke bare problemer med å klare harde fysiske anstrengelser. De beveger seg generelt langt mindre i hverdagen enn andre barn, viser ny dansk forskning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: colourbox.com)

Det har lenge vært kjent at barn med astma hoster og har problemer med å trekke pusten hvis de for eksempel løper fort eller leker vilt i lengre tid.

Nå viser en ny, dansk undersøkelse at også barn med tilbøyelighet til astma beveger seg mer begrenset. Målinger av de spontane bevegelene til et par hundre friske barn gjennom fire uker avslører at barn med de mest sarte luftveiene – såkalt skjult astma – beveger seg langt mindre enn andre barn.

– Vi har funnet at barn med skjult astma beveger seg 20 prosent mindre enn andre barn, og det er uten at barna selv eller deres foreldre er klar over at de er tilbøyelige til å ha astma.

Det forklarer en av forskerne bak undersøkelsen, Hans Bisgaard, overlege, dr.med. og leder av Europas ledende forskningsenhet for barneastma, COPSAC, som er en del av Dansk Børneastmacenter.

Er målt på barn uten astma

Forskerne satte en liten datamaskin på størrelse med en halv fyrstikkeske på ankelen til i alt 253 barn i femårsalderen.

Den registrerte alle bevegelsene til barnet gjennom i alt fire uker på forskjellige tidspunkter av året.

Opplysningene ble sammenlignet med målinger av barnas lungefunksjon. Her kunne forskerne se en klar sammenheng: Jo mer et barn har tendens til astma – altså jo sartere barnets luftveier er – jo mindre beveger det seg spontant i hverdagen.

Video fra testlokalet:

– Det unike her er at vi har undersøkt den spontane fysiske aktiviteten i hverdagen. Det er nytt at den er påvirket av skjult astma, og det er verdt å understreke at barna for øvrig ikke hadde noen symptomer på astma, konstaterer Bisgaard, som også er klinisk professor ved Københavns Universitet.

Kan man, ut fra denne studien, anbefale foreldre å få barna sjekket for skjult astma hvis de i hverdagen beveger seg mindre enn andre barn?

– Både og, for det kan være mange årsaker til at barn ikke løper så mye. Men dette viser konsekvensen av skjult astma, og det understreker viktigheten av å være oppmerksom på det, sier Bisgaard.

– Det er langt viktigere for barn enn for voksne å drive med mosjon, fordi barns utvikling forutsetter fysisk aktivitet. Musklene og koordinasjonen utvikles gjennom bevegelse, og ikke minst den sosiale utviklingen er langt mer avhengig av de fysiske evnene deres.

Ifølge professoren er de primære tegnene på skjult astma «unormal hostetendens, svært langvarig hoste i forbindelse med forkjølelse, hoste om natten, tilfeller av åndenød og hyppige lungebetennelser.»

Forskernes resultater er publisert i onlineversjonen av det amerikanske tidsskriftet Journal of Allergy and Clinical Immunology.

______________________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no

Referanse

Brasholt, Martin mfl: Physical activity in young children is reduced with increasing bronchial responsiveness. Journal of Allergy and Clinical Immunology. doi: 10.1016/j.jaci. 2010.02.002 (mer enn sammendraget krever betaling).

Powered by Labrador CMS