Selv langt ut i forløpet av sykdommen, når andre muskler har visnet bort, virker øyets muskler hos ALS-pasienter.

Øyets muskler kan bli nøkkelen til ALS-behandling

ALS rammer musklene, og mot slutten blir man lam. Men selv langt ut i forløpet virker pasientens øyemuskler. Nå tror svenske forskere at løsningen på en kur kan ligge der.

Sykdommen ALS kjennetegnes ved at pasientens muskelfibre visner fordi nervecellene som skal gi beskjed om bevegelse, dør. 

Musklene mister stadig mer av sin funksjon. Men med ett unntak. Øyets muskler.

De fleste som rammes, har funksjonen i øyets muskler i behold langt ut i sykdomsforløpet. Og det til tross for at det kreves flere muskler for at øyet skal kunne røre seg og fungere.

Hva er det med disse fibrene? Dette spørsmålet stilte svenske forskere i Umeå seg.

Fant mulig forklaring

Nå har forskerne funnet en mulig forklaring på mysteriet. Øyets muskler består av unike typer muskelfibre som står imot å visne bort.

Fibrene finnes ikke i for eksempel arm- eller benmusklene.

Denne typen muskelfiber øker til og med i antall forhold til de andre muskelfibrene – som ikke er like motstandsdyktige mot ALS.

Dette er ALS

  • Amyotrofisk lateral sklerose (ALS), fører til muskelsvinn. Det skyldes at nervecellene i hjernen som sender signaler til musklene, slutter å virke.
  • Tidlige symptomer på ALS er svekkelse i en arm, et bein eller utydelig tale.
  • Sykdommen er uhelbredelig. De fleste pasientene dør i snitt tre år etter å ha fått stilt diagnosen. Foreløpig finnes det ingen medisiner som kan kurere sykdommen.

Studien er publisert i tidsskriftet Investigative Ophtalmology & Visual Science.

Kroppen skifter ut muskelfibre rundt øyet

Forskerne har kartlagt tre store grupper med muskelfibre i øyets muskler. De har sett hvordan de forandres ved ALS.

Den ene gruppen av muskelfiber minsker når pasienten har ALS. De har en sammensetning som ligner muskelfibre i armer og ben.

Men øyet mister ikke bevegelighet likevel. For disse muskelfibrene erstattes av en annen gruppe muskelfiber som er unik for øyemusklene.

Denne utskiftingen kan forklare at øyets muskulatur fortsetter å fungere selv, om andre muskler i kroppen slås ut av sykdommen.

Viser at kroppen kan forsvare seg

Funnet viser at ikke alt forverres, men at kroppen også kan forsvare seg til en viss grad mot ALS.

– Det gir en dypere forståelse av hvilke potensielt beskyttende mekanismer som kroppen kan bruke mot ALS, sier lege Arvin Behzadi ved Umeå universitet i en pressemelding.

Studien er en del av hans doktorgrad.

Han nøler likevel med å kalle det et gjennombrudd i ALS-forskningen.

Kan muskelfibrene fungere andre steder?

– Vi er langt fra noen kurerende behandling. Men disse resultatene er håpefulle for fremtidig forskning, sier han.

Mer forskning må til for å undersøke nøyaktig hvilke mekanismer som øyets unike muskelfibre og nervecellene som styrer disse muskelfibrene, bruker.

Og ikke minst om disse muskelfibrene kan sprøytes inn i og stimulere andre muskler og nerver i kroppen som forvitrer ved ALS.

Referanse: 

A. Behzadi mf: Myofiber Type Shift in Extraocular Muscles in Amyotrophic Lateral Sclerosis.  Investigative Ophthalmology & Visual Science, mai 2023.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV
Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS