Vektprogram hjelper alvorlig psykisk syke

Mange alvorlig psykisk syke sliter med kiloene, men med trening og veiledning er det håp om vektnedgang.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Colourbox)

Et halvt år med trening tre ganger i uken, samt motivering og råd for sunnere kosthold, ga vektnedgang over tid.

Det viser ny studie som nylig ble publisert i New England Journal of Medicine.

- Rundt åtte av ti med alvorlige psykiske lidelser er overvektige eller fete, opplyser forsker og lege Gail L. Daumit ved Johns Hopkins University.

Dette bidrar til at personer med tilstander om schizofreni eller bioplar lidelse, løper tre ganger høyere risiko for å dø for tidlig, sammenlignet med den friske delen av befolkningen.

- Likevel blir denne gruppen ofte utelatt fra studier som undersøker vektreduksjon, påpeker hun. 

- Fått for lite oppmerksomhet

Sjefen for National Institute of Mental Health i USA, Thomas R. Insel, er ikke i tvil om at  fedme blant alvorlig psykisk syke fått for lite oppmerksomhet.

- Vi må ha mer fokus på fysisk helse blant psykisk syke, mener han.

I den nye studien ble 291 pasienter valgt ut fra 10 rehabiliteringssentre i staten Maryland på østkysten av USA.

Mens en gruppe deltakere fikk den vanlige oppfølgingen på senteret, inkludert både mat og aktiviteter, fulgte en gruppe et vektreduksjonsprogram utarbeidet av forskerne.

Treningen bestod av relativt enkle aerobic-inspirerte øvelser med musikk til.

Tre kilo mer

Mens kontrollgruppen i praksis stod på stedet hvil, gikk deltakerne i det nye regimet  i snitt ned 3,4 kilo i løpet av 18 måneder. 

De klarte å unngå tilbakeslag i oppfølgingsperioden på ett år, og gikk stadig sakte nedover i vekt.

Dette står i kontrast til hva man ikke sjelden ser når folk flest slanker seg. Vektnedgangen er størst det første havlvåret, og deretter er det vanlig med tilbakefall, påpeker forskerne.

Altså: man risikerer å spise seg tilbake der kuren startet.

Motivere til sunnere valg

Ved siden av treningen gikk det det nye regimet ut på å begrense inntaket av sukkerholdige leskedrikker og gatekjøkkenmat.

I samtalene på tomannshånd og i grupper oppfordret forskerne til fem frukt/grønt om dagen, mindre porsjoner og sunt snacks.

Deltakerne i studien brukte ett eller flere anti-psykiotisk medsiner som øker appetitten. Men uavhengig av medisinbruk gikk de altså ned i vekt.

- Denne studien gir overbevisende dokumentasjon på at også alvorlig psykisk syke er i stand til å gjøre  gode livsstilendringer, sier Insel i en pressemelding fra NIMH.

Referanse:

Daumit GL mfl: Effects of a behavioral weight loss intervention in persons with serious mental illness. NEJM, 21. mars 2013.

Powered by Labrador CMS