Koffein-doping mot røykebein

Gangsmerter som følge av folkesykdommen «røykebein» kan lindres med en dose koffein før spaserturen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kaffe. (Foto: iStockphoto)

Røykebein

Ifølge det norske Helsedirektoratet rammer røykebein 12–15 prosent av personer over 65 år som røyker.

Røykebein (claudicatio intermittens) skyldes åreforkalkning som påvirker blodtilførselen til beina. Sykdommen medfører smerter når man går, fordi tilførselen av oksygen blir for liten.

Når man stopper og hviler går smertene over. Røykebein deles inn i ulike stadier avhengig av hvor tette årene er. Ved den alvorligste graden oppstår koldbrann.
 

Kilde: Helsedirektoratet

Visste du

Det relativt ukjente uttrykket «røykebein» stammer fra Norge og heter på fagspråk claudicatio intermittens.

Årsaker til røykebein er røyking, mangel på mosjon, sukkersyke og høyt blodtrykk og kolesterol.
 

En dose koffein tilsvarende innholdet i to-tre kopper sterk kaffe setter futt i de gjenstridige lemmene. Slik lyder konklusjonen i en ny dansk doktorgradsavhandling.

Det er særlig diabetikere og røykere som på grunn av innsnevring i årene får de såkalte røykebeina, som legene kaller claudicatio intermittens.

Det dårlige blodomløpet fører til oksygenmangel i musklene i beina, noe som gjør det smertefullt for pasientene å gå bare 100-300 meter.

Smertene spenner bein for de rammede i mer enn én forstand, siden nettopp gange og bevegelse er nøkkelen til å styrke kretsløpet og bekjempe sykdommen.

Koffein-doping bryter ond sirkel

Nå viser en undersøkelse av 90 pasienter med røykebein, foretatt i samarbeid mellom tre danske sykehus, at en dose koffein før spaserturen øker den fysiske evnen og kan bryte den onde sirkelen.

– Jeg trodde ikke på at koffein virket, men det må jeg si at det gjør. Så nå kan jeg mosjonere hver dag. Jeg klarer meg ikke uten, sier en av deltakerne i forsøket.

Pasientene fikk en tablett med seks milligram koffein per kilo kroppsvekt, og det satte straks fart i kroppen, forteller fysioterapeut og doktorgradsstudent Anne-Mette Momsen fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aarhus universitet.

Bedre utholdenhet

Koffein-dopingen gjorde pasientene i stand til å gå lengre og ga dem sterkere beinmuskler.

Dermed kunne de trene mer, og når aktiviteten økes, stimuleres kretsløpet til å danne nye blodkar. Det gir økte tilførsel av oksygen til beina, noe som demper smertene når man går.

Lignende forsøk er tidligere blitt foretatt på unge idrettsfolk og friske voksne, som også opplevde større utholdenhet etter inntak av koffein.

To-tre kopper kaffe virker kanskje

Istedenfor koffeintabletter kan man i stedet forsøke å drikke to til tre kopper sterk kaffe før spaserturen, foreslår Anne-Mette Momsen og gir pasienter med røykebein dette rådet:

– De bør gjennomføre den nødvendige gangtreningen. Og det kan de prøve å gjøre med å drikke en ekstra kopp kaffe og så komme i gang med å gå, sier hun.

Momsen understreker imidlertid at forsøket ble foretatt med ren koffein, og det er derfor ikke sikkert at man kan oppnå et like godt resultat ved bare raskt å slurpe i seg to-tre kopper sterk kaffe.

Kaffe inneholder nemlig mange andre stoffer, som kan ha en modulerende effekt.

Hun forklarer også at koffeinmengden tilsvarende innholdet i to-tre kopper sterk kaffe er ufarlig, og hun legger til at man ikke får en bedre effekt av å innta mer eller for den saks skyld mindre koffein enn den omtalte dosen.

Røykebein er oversett

Momsen mener at en kvart million dansker lider av røykebein, men at det på tross av sykdommens utbredelse mangler behandlingstilbud. Derfor mener hun at det bør settes mer fokus på røykebein, som i høy grad rammer pasientenes livskvalitet.

– De kan være forhindret i å gå både på bowling, bridge og til butikken. Redusert aktivitet gir mindre sosialt liv og rammer livskvaliteten, slik at det kunne være viktig å hjelpe den store gruppen, sier hun.

Forskeren legger til at pasientene kan forverre sin hjerte-karsykdom og ende opp med å dø av en blodpropp hvis de ikke får trent opp de slappe beina. Og der kan en anbefalt dose koffein eller kanskje innholdet i to-tre kopper sterk kaffe altså fungere som hjelp til selvhjelp.

______________________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Lenker

Om ph.d.-avhandlingen

Anne-Mette Momsens profil

 

Powered by Labrador CMS