Depresjon er verst

Depresjon forverrer helsa mer enn kroniske sykdommer som angina, leddgikt, astma og diabetes. Samtidig har deprimerte ofte et dårligere behandlingstilbud enn pasienter med andre kroniske lidelser.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er dr. Somnath Chatterji fra Verdens helseorganisasjon (WHO) og kollegaer som har kommet til denne konklusjonen, etter å ha undersøkt 245 404 mennesker som var med på WHOs World Health Survey.

Etter å ha justert resultatene for både sosioøkonomiske faktorer og andre helsetilstander, viste det seg at depresjon forverrer helsa mer enn noen av de andre kroniske sykdommene som var med i undersøkelsen.

Verst ser det ut til å være når depresjonen kommer sammen med en annen kronisk lidelse, konkluderer forskerne.

- En slik kombinasjon forverrer helsa mer enn depresjon alene, mer enn noen annen kronisk lidelse, og mer enn noen kombinasjon av andre kroniske sykdommer, skriver de i ei pressemelding.

Må prioriteres

- Disse resultatene framhever hvor viktig det er å gjøre depresjon til en prioritert sak innenfor folkehelsa, for å redusere belastning og uførhet og for å forbedre den generelle helsetilstanden i befolkningen, mener forskerne.

Dette kan nok bli en stor utfordring i mange land, siden behandlingstilbudene for depresjon mange steder er dårligere enn for andre kroniske lidelser.

Professor Gavin Andrews og dr. Nikolai Titov fra University of New South Wales trekker fram Australia som et eksempel:

- I Australia får under 30 prosent av pasientene god behandling med antidepressiva, kognitiv adferdsterapi og forebyggende behandling etterpå.

- Til sammenligning får 80 prosent av pasienter med leddgikt og 90 prosent av pasienter med astma behandling av akseptabel kvalitet.

- Kanskje ulik tilgang til behandling er en av grunnene til at det er mindre uførhet knyttet til de fysiske lidelsene.

Referanse:

S. Moussavi, S. Chatterji, E. Verdes, A. Tandon, V. Patel, B. Ustun, Depression, chronic diseases, and decrements in health: results from the World Health Surveys, The Lancet, årgang 370, 8. september 2007, s. 851-858.

Powered by Labrador CMS