Koffein kan fordoble abortfare

Chicago (NTB-Reuters-AFP): Gravide kvinner som drikker to eller flere kopper kaffe per dag, dobler sin risiko for spontanabort i forhold til kvinner som unngår koffein, hevder forskere. Risikoen er spesielt stor tidlig i svangerskapet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I en studie offentliggjort i fagtidsskriftet American Journal of Obstetrics and Gynecology mandag heter det at høye daglige doser koffein øker abortfaren vesentlig. «Høye doser» er her definert som 200 milligram eller mer.

- Kvinner som er gravide eller som aktivt forsøker å bli gravide, bør ta pause i kaffedrikkingen i tre måneder. Det beste ville være om de avsto fra kaffe gjennom hele svangerskapet, sier Dr. De-Kun Li.

- Det har hersket stor usikkerhet omkring dette, fortsetter Li, som er en av fagfolkene bak den nye studien. - Det har ikke vært gitt noen klare råd fra profesjonelt hold om hvordan gravide kvinner bør forholde seg til inntak av koffein, framholder han.

Li og hans kolleger påpeker samtidig at koffein ikke bare fins i kaffe, men også i andre drikker som te og kakao. Når man skal beregne det daglige inntaket av koffein, må man altså ta hensyn til det samlede forbruket av slike drikker.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS