Akupressur mot svangerskapskvalme

Forskning viser at et trykk på et bestemt sted på underarmen er med på å redusere svangerskapskvalme. Akupressur blir derfor tatt med i de nye retningslinjene for svangerskapsomsorg.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

'Omtrent to fingerbredder oppover underarmen fra håndleddet finner du presspunktet (Neiguan) mot kvalme. Her kan man trykke i 20-30 minutter. Man kan også bruke et eget armbånd som gir et lett, kontinuerlig trykk på dette punktet.'
"Omtrent to fingerbredder oppover underarmen fra håndleddet finner du presspunktet (Neiguan) mot kvalme. Her kan man trykke i 20-30 minutter. Man kan også bruke et eget armbånd som gir et lett, kontinuerlig trykk på dette punktet."

Det betyr at kvinner som er plaget av kvalme og oppkast tidlig i svangerskapet blant annet vil bli anbefalt akupressur og akupunktur som effektive behandlingsformer.

De nye retningslinjene for svangerskapsomsorg har nå vært ute på høring og blir trolig tatt i bruk i løpet av noen måneder, opplyser Sosial- og helsedirektoratet (SHdir).

En av årsakene til at alternativ medisin nå tas med i de nye retningslinjene, er at SHdir mener det finnes tilstrekkelig forskning på området som tilsier at metodene virker.

Mindre kvalm med armbånd

'Armbåndene som ble brukt i studien. A = akupressurarmbåndet fra utsiden. B = innsiden av akupressurarmbåndet der knappen som øver trykk er synlig. C = Innsiden av 'narre-armbåndet' der innsiden er forsynt med en myk filtpute.'
"Armbåndene som ble brukt i studien. A = akupressurarmbåndet fra utsiden. B = innsiden av akupressurarmbåndet der knappen som øver trykk er synlig. C = Innsiden av 'narre-armbåndet' der innsiden er forsynt med en myk filtpute."

Noe av denne forskningen er gjort ved Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM). Her er alternative behandlingsformer som akupressur testet med vanlige, vitenskapelige metoder for å finne ut hva som virker.

I en undersøkelse ble 97 gravide i Tromsø utstyrt med et armbånd. Halvparten fikk et som ga et lett, kontinuerlig trykk på et bestemt punkt på underarmen. Resten fikk et “narre-armbånd” (placebo).

Resultatet viste at i gruppa med akupressurarmbåndet rapporterte 71 prosent om mindre intense plager og kortere varighet av kvalmen. Også de som gikk med placeboarmbåndet rapporterte om mindre plager, men ikke i like stor grad som de med akupressurarmbåndet.

Mens placebogruppen fikk redusert varigheten på kvalmen med 0,85 timer i døgnet, fikk akupunkturgruppen redusert varigheten med 2,74 timer per døgn.

Anbefaler akupunktur

Akupressur har som akupunktur sin bakgrunn i tradisjonell kinesisk medisin. Forskjellen er at mens man ved akupunktur bruker nåler på bestemt punkter i huden, så legger akupressur press eller trykk på de samme punktene. Disse punktene befinner seg langs 14 tenkte kanaler, såkalte meridianer.

- Fordelen med akupressur er at gravide unngår å bruke medisiner, pluss at de kan behandle seg selv. Men dersom de ikke har noen glede av armbåndet vil jeg personlig anbefale å sette nåler. Min erfaring viser at akupunktur er mye mer effektivt, forteller lege og forsker Arne Johan Norheim. Han disputerer snart for doktorgraden blant annet med akupressur-studien.

Slike armbånd som de gravide Tromsø-damene testet ut, får man nå også kjøpt på Hurtigruten og enkelte bensinstasjoner. Årsaken er at de visstnok også hjelper mot all kvalme, slik som sjø- og bilsyke.

To måter å forklare på

'Arne Johan Norheim.'
"Arne Johan Norheim."

- Men hva er det som gjør at armbåndet virker?

- Det er et godt spørsmål og man kan velge å svare på to måter. Sett fra et vestlig ståsted så kan man ikke forklare det. Det finnes nemlig ingen nevrofysiologisk forklaring som kan gi svar på spørsmålet. Det hele virker rett og slett irrasjonelt.

- Ut fra tradisjonell kinesisk medisin er det enklere å forklare - hvis man som vestlig er villig til å svelge en kamel eller to. Der snakker man om energier som flyter i kroppen. I magen flyter denne energien nedover og dersom den snur seg og går oppover, da spyr man. Ved å stimulere bestemte punkter kan man gjenskape denne energibalansen.

- Et viktig spørsmål er jo om man tror på dette eller ikke. Personlig tar jeg det ikke så bokstavelig, men jeg velger å se på kunnskapen om energiene som et nødvendig redskap for å utnytte potensialet som ligger i akupunktur, avslutter Arne Johan Norheim.

Powered by Labrador CMS