- Slanking hemmer hjerneutvikling

Å kutte ned på maten når du er gravid kan i verste fall gå utover hjerneutviklingen til barnet, ifølge en ny studie av bavianer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Mange kvinner er redde for å legge på seg så mye under svangerskapet at de ikke klarer å kvitte seg med kiloene etter fødselen.

For noen resulterer dette i at de spiser som de pleier, eller litt ekstra - for andre gir kiloskrekken seg utslag i en slanking som ikke er bra for barnet.

Å kutte ned på matinntaket kan nemlig få varige følger for barnets hjerne. Det antyder en studie der forskere har undersøkt hvordan lite mat påvirket fosteret hos bavianer.

- Studien støtter holdningen om at en dårlig ernæring i graviditeten kan påvirke utviklingen av fosterets organer, og potensielt gi lavere IQ og gi risiko for atferdsproblemer, sier forsker Thomas McDonald.

Underutvikling

Forskerne sammenlignet to grupper med bavianer. Den ene gruppa fikk ubegrenset med mat i første halvdel av svangerskapet, mens den andre gruppa fikk 30 prosent mindre mat enn vanlig i den samme perioden.

Fosterne i den siste gruppa hadde dårligere utvikling av koblinger mellom hjerneceller, celledeling og mengde med stoffer som stimulerer vekst i hjernen, ifølge en pressemelding.

Funnene er publisert i tidskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Ut fra resultatene mener forskerne bak studien å se at ernæringen påvirker fosterets hjerne på flere måter.

- Vi fant en feilregulering av hundrevis av gener, hvorav mange er kjent for å være viktige for cellevekst og utvikling. Dette tyder på at ernæring spiller en stor rolle for fosterutviklingen, ved at det regulerer det grunnleggende cellemaskineriet, sier forsker Laura Cox.

Kritisk periode for hjernen

Sammenlikningen mellom menneske og bavian i dette tilfellet er ikke tatt ut av det blå - hjerneutviklingen til bavianer er svært lik menneskets, ifølge pressemeldingen.

Forskerne prøver å forklare hvorfor matinntaket til mor ser ut til å være så viktig for fosterutviklingen nettopp i den første delen av svangerskapet.

- Dette er en kritisk periode der mange av nervecellene og støttecellene I hjernen blir til, uttaler en tredje av forskerne, Peter Nathanielsz, som i likhet med de andre jobber ved The University of Texas Health Science Center San Antonio.

Kilder:

Reducing diet in pregnancy stunts fetal brain development. Pressemelding fra he University of Texas Health Science Center San Antonio, 17.januar 2010.

Powered by Labrador CMS