Mye kaffe øker risikoen for dødfødsler

Gravide kvinner som drikker for mye kaffe øker risikoen for dødfødsler, melder danske forskere. Ikke mer enn én til to kopper om dagen, anbefaler Næringsmiddeltilsynet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskerne har kommer fram til at kvinner som drikker åtte kopper kaffe om dagen har mer enn dobbelt så stor risiko for dødfødsler sammenlignet med kvinner som ikke drikker kaffe.

Resultater fra studier av aper har tidligere antydet at høye daglige doser av koffein under graviditeten øker risikoen for dødfødsler, men inntil nå har det manglet studier på mennesker.

Koffein har også blitt assosiert med økt risiko for spontanabort og lav fødselsvekt.

18 000 graviditeter

Den danske undersøkelsen er gjennomført av forskere fra Parinatal Epidemologisk Forskningsenhed ved Skejby Sygehus, og omfatter mer enn 18 000 graviditeter mellom 1989 og 1996.

Resultatene viser at jo større kaffeforbruket er, jo større er også risikoen for dødfødsel.

Kvinnene i undersøkelsen fylte ut spørreskjemaer med informasjon om helse, røykevaner, alkohol- og kaffeforbruk.

Konkurrerende risikofaktorer

Kvinner med stort kaffeforbruk var ofte røykere og hadde et større forbruk av alkohol, men selv når det ble tatt høyde for disse forskjellene var risikoen for dødfødsler mer enn fordoblet blant kvinner med et stort kaffeforbruk.

De danske forskerne korrigerte ikke for næringsstatus og spisevaner i sin studie, noe som også kan påvirke den estimerte risikoen for dødfødsler.

Mer en dobbel risiko

Sammenlignet med kvinner som ikke drakk kaffe, viste tallene i utgangspunktet at kvinner som drakk åtte kopper eller hadde mer tre ganger så stor sjanse for dødfødsler.

Forskerne fant derimot ingen sammenheng mellom kaffeinntak under graviditeten og risikoen for død i barnets første leveår.

- Vanskelig å gi råd

De danske forskerne er ikke sikre på hva som er forklaringen, men tror kaffe kanskje påvirker blodgjennomstrømningen i morkaken og dermed øker risikoen for oksygenmangel hos fosteret. Det er også mulig at kaffe påvirker fosterets hjerte, slik at rytmen blir uregelmessig.

- Hvordan man skal gi råd til gravide kvinner eller kvinner som planlegger å få barn, er et veldig vanskelig spørsmål. Men basert på dagens kunnskap synes det fornuftig å i det minste redusere kaffeinntaket under graviditeten til mindre enn fem kopper om dagen, sier studiens forskerleder, Kirsten Wisborg ved Aarhus Universitetssykehus til BBC.

Studien er publisert i legetidsskriftet British Medical Journal.

Én til to kopper, sier Næringsmiddeltilsynet

Anbefalingen fra Statens næringsmiddeltilsyn baserer seg på kunnskapen om at inntak av store mengder koffein hos gravide kan øke faren for spontanabort.

Noen næringsmidler inneholder relativt mye koffein. Det gjelder særlig kaffe, te, cola og såkalte energidrikker.

Næringsmiddeltilsynet sier derfor at gravide kan drikke kaffe, te og cola, men ikke mer enn én til to kopper kaffe, tre til fire kopper te, eller én liter cola, energidrikk eller annen koffeinholdig drikke per dag.

Hver av disse mengdene tilsvarer mellom 100 og 200 mg koffein. Det betyr at gravide som drikker kaffe, bør redusere inntaket av te og brus med koffein - og motsatt.

Lenker:

British medical journal: Maternal consumption of coffee during pregnancy and stillbirth and infant death in first year of life
Statens næringsmiddeltilsyn: Råd til gravide

Powered by Labrador CMS