Stress og fysiske plager går hånd i hånd

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I fire av ti tilfeller førte langtidsstress hos kvinner til en form for fysisk klage, ifølge en studie av 1 500 svenske kvinner utført av Gøteborgs Universitet.

Én av fem av de middelaldrende kvinnene i studien svarte at de hadde opplevd konstant eller hyppig stress i løpet av de siste fem årene. Opplevelsen av stress var høyest for kvinnene mellom 40 og 60 år, og kvinner som var stresset var oftere single og/eller røykere.

Blant kvinnene som rapporterte om stress hadde 40 prosent opplevd psykosomatiske symptomer i form av verk og smerte i muskler og ledd, 28 prosent led av hodepiner og migrener og den samme mengden rapporterte om mage- og tarmproblemer.

– Selv når resultatene er justert for røyking, BMI og fysisk aktivitet, ser vi en klar sammenheng mellom opplevd stress og en økt forekomst av psykosomatiske symptomer, forteller Dominique Hange, forsker ved Gøteborgs Universitet i en pressemelding.

Forskerne har også hatt muligheten til å følge alle de 1 500 kvinnene som tok del i studien fra starten i 1968 frem til i dag, inkludert informasjon om dødsårsak. Studiene viser ingen klare tegn til at stress fører til en økt risiko for tidlig død.

– Den viktigste konklusjonen er at single kvinner, kvinner som ikke jobber utenfor hjemmet og kvinner som røyker er spesielt sårbare for stress. Her ser vi et stort behov for preventive tiltak fra samfunnet, sier Hange. (forskning.no/SPØ)

Powered by Labrador CMS