Stress på jobben kan gi svangerskapsforgiftning

Kvinner som jobber under svangerskapet har fem ganger større risiko for å utvikle svangerskapsforgiftning enn ikke-arbeidende kvinner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette viser en studie som er publisert i Journal of Epidemiology and Community Health (vol 56 s 389).

I denne studien ble blodtrykket til 1 000 gravide kvinner målt i 24 timer. Kvinnene som var i slutten av tjueårene, var gravide i 18. - 24. uke med sitt første barn. Gruppen bestod av kvinner i arbeid, kvinner som hadde permisjon under svangerskapet og ikke-arbeidende kvinner, skriver New Scientist.

Må undersøkes nøye

Selv når faktorer som alder, røyking og vekt ble tatt med i bildet hadde de kvinnene i jobb mye høyere risiko for å kunne utvikle svangerskapsforgiftning.

- Det er vanskelig å si hvilke faktorer ved jobbingen som er problemet, siden nesten alle gravide jobber. Men det er viktig at alle aspektene ved svangerskapsforgiftning blir nøye undersøkt, sier forskeren bak studien, John Higgins ved University College i Cork.

Tilstanden

Svangerskapsforgiftning, preeklampsi, opptrer vanligvis etter 20. svangerskapsuke og karakteriseres ved farlig høyt blodtrykk og eggehvite i urinen. Tilstanden kan være dødelig.

I Norge får tre prosent av de gravide svangerskapsforgiftning, av disse er 70 prosent førstegangsfødende.

Farlig både for mor og barn

Tilstanden gjør at morkaken får for lite blod, noe som er farlig for barnet. Det høye blodtrykket er en fare for moren.

Den beste løsningen på problemet er å få i gang fødselen, men tidlige fødsler innebærer en risiko for barnet. Medisiner kan i noen tilfeller hjelpe på tilstanden.

Powered by Labrador CMS