Hjernen viser hvem som får kronisk smerte

Noen hjerner er mer disponert for å utvikle kroniske smerter enn andre.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta

De fleste menneskene som lider av smerte etter en skade, vender til slutt tilbake til normalen igjen.

Imidlertid fortsetter noen mennesker med å ha smerter i lang tid etter skaden.

Det er ikke klart hvilken mekanisme det er som står for overgangen mellom akutt smerte og kronisk smerte.

Kilde: LiveScience

Forskjeller i folks hjerner kan være en av årsakene til at en person kommer seg igjen etter en skade, mens en annen utvikler kroniske smerter.

Det antyder en ny amerikansk studie.

Forskerne skannet hjernene til 46 pasienter som hadde smerter i hoftepartiet tre måneder etter en skade. Deretter vurderte forskerne pasientenes smerter fire ganger i løpet av et års tid.

Omkring halvparten av pasientene kom seg over smertene, mens den andre halvparten hadde smerter gjennom hele perioden.

På hjerneskanningene så forskerne strukturelle forskjeller i hjernen mellom de to gruppene.

– Vi har kanskje funnet anatomiske markører i hjernen for kronisk smerte, forteller professor i psykologi Vania Apkarian fra Northwestern University Feinberg School of Medicine i Chicago, ifølge Livescience.

(Illustrasjon: iStockphoto)

Studien vil bli offentliggjort i tidsskriftet Journal of Pain i oktober.

Forskjellige hjerner gir forskjellige smerter

Forskjellene hos pasientene ble funnet i hjernens hvite substans, som ligger mellom hjernens forskjellige regioner.

Ulikhetene lå i forbindelse med regionene i hjernen som er involvert i smerteoppfatning, forteller forskerne bak det nye studien, ifølge Livescience.

Forskerne forklarer at det ser ut til at strukturelle forskjellene er uavhengige av den hendelsen som ga opphav til smertene. Det betyr at noen mennesker fra naturens side kan være mer disponert for å utvikle kroniske smerter.

Resultatene fra forsøket ble ytterligere bekreftet da forskerne sammenlignet resultatene med en ny gruppe testpersoner. Det var igjen fellestrekk mellom pasientene som fikk kroniske smerter.

Robust resultat

For å teste hvor sterk sammenhengen var mellom hjernens strukturer og kronisk smerte, forsøkte forskerne å forutse hvem som ville utvikle kroniske smerter – basert på hjerneskanninger. Det kunne de gjøre med stor presisjon.

– Vi var overrasket over hvor robuste resultatene ble, og vi er forbløffet over at hjerneskanningene kan forutsi varige smerter, forklarer Vania Apkarian.

Forskeren legger til at selv om funnene antyder at hjernens struktur er involvert i kroniske smerter, er mer forskning nødvendige å forstå den hvite substansens rolle i denne typen smerter.

Dansk forsker er begeistret, men …

Professor Lars Arendt-Nielsen er senterleder ved Center for Sensory-Motor Interaction i Danmark. Han har nylig diskutert de nye resultatene med de amerikanske forskerne.

Han forteller at resultatene er ganske interessante, men at det kan være smertene pasientene hadde i de første tre månedene av studien som har skapt endringene i hjernen.

Det ville i så fall bety at noen mennesker kanskje er mer disponert for å få endringer i hjernen på grunn av smerter.

Likevel ser Arendt-Nielsen store muligheter.

– Det er viktig å starte behandlingen av kroniske smerter så tidlig som mulig. Det kan være svært vanskelig når man ikke vet hvem som utvikler disse smertene.

– Den nye studien viser at man kan identifisere risikogruppen allerede tre måneder etter skaden og intensivere smertebehandlingen for denne gruppen allerede da. Det kan være svært nyttig, sier Arendt-Nielsen.

–––––––––––––

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS