… 3, 2, 1, 1!

Det blir en ekstra lang nyttårsaften i år.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Skuddsekund

Skuddsekund er ekstra sekund som siden 1972 har blitt lagt til klokkeslettet for å sikre at klokkene våre er mer eller mindre synkronisert med jordas rotasjon.

Siden systemet ble innført i 1972 har det blitt lagt til 23 sekunder. Forrige sekund ble lagt til i 2005. Klokka 23.59.59 i morgen legges det til et nytt sekund.

Når klokka egentlig skulle ha slått tolv slag får du – enten du liker det eller ei – ett ekstra sekund før du er på plass i 2009.

Klokka 23.59.59 universell tid UTC stanser tiden opp et øyeblikk og ett sekund vil vare i to sekunder. 2008 blir rett og slett ett sekund lengre enn 2007.

Hvert sekund teller. Beslutningen om å legge til et såkalt “skuddsekund” for 2008 er tatt av The International Earth Rotation and Reference System Service (IERS) som følger jordas noe uforutsigbare rotasjon og sørger for at klokkene våre er mer eller mindre synkronisert med denne.

23 avvik

Dette er ikke første gang de offisielle atomklokkene stilles ved at det legges til et sekund. Siden ordningen ble innført i 1972 har det allerede blitt lagt til 23 sekunder. Siste gang var i 2005.

Tidligere ble tiden fastsatt ut fra jordas rotasjon. Variasjonene i jordas rotasjon gjør imidlertid dette upresist og i 1970 ble det bestemt at klokkene skulle stilles etter såkalte atomklokker som går uavhengig av jordas bevegelser.

Problemet er at jordas rotasjon langsomt har tapt fart. Døgnene har langsomt blitt lengre, slik at atomklokkene har blitt liggende foran. Dette var bakgrunnen for at skuddsekundene ble innført i 1972.

Ifølge en internasjonal avtale skal ikke avviket mellom universell tid UTC (bestemt av 260 atomklokker), og universell tid UT1 (basert på jordas rotasjon) være større enn 0,9 sekunder. I dag er avviket på 0,6 sekunder.

Selv om jordas rotasjon altså har tapt fart, har den siden 2000 gått litt raskere, slik at behovet for å legge til skuddsekund har vært mindre. Mens det de første ti årene ble lagt til et sekund mer eller mindre årlig, ble de to siste sekundene lagt til ved nyttår i 1998 og altså i 2005.

Sekund eller time?

Selv om systemet med skuddsekunder altså er basert på en internasjonal avtale er det ikke full enighet om systemet.

Ifølge den franske avisa Libération ønsker enkelte land, deriblant USA, å endre på dette systemet. I stedet for å legge til et sekund nå og da foreslås det å legge til en time med mildt sagt langt større mellomrom.

Ønsket om å endre på systemet møter imidlertid motstand på hovedkontoret til IERS ved Observatoire de Paris. Endringsønsket baserer seg ifølge Daniel Gambis, som styrer kontoret i Paris, på politikk og ikke vitenskap.

- Alle ønsker å beherske tiden, det er helt normalt, sier Gambis til Libération.

Fortsatt er det sekundene som gjelder. Enten du ønsker å komme deg raskest mulig ut av 2008, eller du helst vil dvele litt ekstra ved året, har du fint lite valg: Det blir et sekund ekstra i år.

Så da er det bare å holde pusten. 

Powered by Labrador CMS