Lohndal tidenes yngste Nils Klim-vinner

Språkforsker Terje Lohndal er årets vinner av Nils Klim-prisen som gis til forskere under 35 år.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Terje Lohndal (Foto: NTNU / Mentz Indregaard)

Nils Klim-prisen:

Deles ut til yngre nordiske forskere og er på 250 000 kroner.

Favner fagområdene humaniora, samfunnsvitenskap, juss og teologi. Prisvinner må være under 35 år ved nomineringsfristen.

Gis til forskere som har gitt fremragende bidrag, enten innenfor ett av prisens fagområder eller av tverrfaglig karakter.

Kilde: Nils Klim-prisen

Lohndal er født i 1985, han er lingvist og allerede et internasjonalt anerkjent navn på feltet, til tross for sin unge alder.

Han er sågar blitt kalt intet mindre enn ”lingvistikkens Mozart”, og er på fornavn med den moderne lingvistikkens gudfar Noam Chomsky. 

Innen fagmiljøet beskrives Lohndals forskning med formuleringer som formell grammatikk og Chomskyansk lingvistikk.

Selv sier Lohndal at han ønsker å forstå menneskets språkevne:

- Jeg vil finne ut om det er noen språkspesifikke mekanismer som styrer den, og hva forholdet mellom språkevne og generell kognisjon er.

- Jeg ser spesielt på samvirket mellom språklig struktur og språklig betydning, det vil si strukturen og betydningen til setninger, sier han i en pressemelding.

- Preprogrammert til å lære språk

Lohndal er til daglig førsteamanuensis ved Institutt for språk og litteratur på NTNU i Trondheim.

Han jobber med å forstå det abstrakte i språk, det som ligger under: strukturer og byggeklosser. Vi kan kalle det matematikken i språket.

- Akkurat som kjemikere har sin tabell med grunnstoffer, prøver vi å finne ut hva grunnstoffene i språk er, og de byggeklossene som utgjør helheten i det vil alle bruker og opplever hver dag, har Lohndal uttalt til NTNUs forskningsmagasin Gemini.no.

Han mener mennesket skiller seg markant fra andre arter på jorda når det kommer til  språk: 

- Chomsky og min hypotese er at det ligger noe spesielt i mennesket. Vi er preprogrammert til å lære språk. Andre forskarer mener dette ikke er tilfelle, men at det er summen av kognitive evner som gjør at vi kan huske og prosessere informasjonen, sier han videre.

Også markert seg debatter

Juryen påpeker at Lohndal i I tillegg til å jobbe i den internasjonale forskningsfronten innen lingvistikken, også har markert seg i debatten om norsk universitetspolitikk og humanioras fremtid.

Nils Klim Prisen han nå er tildelt, gis årlig til til yngre nordiske forskere som har utmerket seg spesielt med sitt talent.

Den er på 250 000 kroner, og selve overrekkelsen skal skje på en seremoni i Bergen senere i år.

Powered by Labrador CMS