Kan en halvtime med Super Mario forbedre hukommelsen? (Illustrasjonsfoto: Colourbox.)

Spill med 3D-grafikk kan gi bedre hukommelse

Å utforske en detaljert spillverden kan ha samme effekt på hjernen som å vandre rundt i den virkelige verden.

En halvtime med Super Mario 3D World om dagen kan visstnok være god trening for hjernen din. Det mener i alle fall forskere fra University of California.

De rekrutterte en gruppe studenter til å spille enten Super Mario eller Angry Birds. Det førstnevnte er tredimensjonalt og detaljert, mens det andre er mer passivt og todimensjonalt.

Deltakerne spilte altså en halv time, hver dag i to uker. Før og etter forsøket gjennomførte alle deltakerne en hukommelsestest. Det viste seg at de som hadde spilt Super Mario forbedret sine testresultater betydelig. Angry Birds-spillerne hadde ingen betydelig forbedring.

Resultatene ble nylig publisert i The Journal of Neuroscience.

Rom for hukommelse

Craig Stark er en av forskerne bak denne studien. Han mener denne formen for spilling er ideell for å trene opp den delen av hjernen som heter hippocampus. Hippocampus er blant annet ansvarlig for både hukommelse og hvordan vi orienterer oss i et rom.

Han tror det er det er muligheten til å utforske nye rom i 3D-spillene som skiller effekten de har fra de enklere spillene som Angry birds.

– For det første har de mye større områder å utforske. For det andre er de mye mer komplekse med mye mer informasjon tilgjengelig, sier han i en pressemelding.

Når du spiller slike spill bruker du hippocampus fordi du trenger å orientere deg i den digitale verdenen. Og bruker du denne delen av hjernen, blir den som regel bedre trent – litt som en muskel.

Professor Craig Stark viser fram en 3D-printet modell av sin egen hippocampus. Han mener spilling kan gi akkurat denne delen av hjernen god trening. (Foto: Steve Zylius/UCI.)

Spilling fremfor reising

Stark er fortsatt ikke sikker på nøyaktig hva det er i spillene som gjør hukommelsen bedre. For eksempel kan det være de mange detaljene, eller det kan være muligheten til å utforske ukjente rom.

Han tror uansett at slike videospill kan gjøre en bedre jobb enn flere program som spesialiserer seg spesifikt på hjernetrening. Du må nemlig bruke flere hjernefunksjoner når du spiller videospill.

Nå vil Stark og kollegene se om det går an å bruke videospill til å motvirke slitasje på denne delen av hjernen. For eksempel kan skader på hippocampus blant annet knyttes til Alzheimers sykdom.   

– Det finnes flere funn som tyder på at en aktiv og engasjert livsstil bidrar til å holde hjernefunksjonen vår ved like, sier Stark.  

– Men ikke alle av oss kan reise verden rundt for å utforske nye steder. Derfor må vi gjøre andre ting som holder hjernen vår aktiv. Da kan videospill være et godt alternativ, fortsetter han.

Referanse:

Clemenson, G.D. og Stark, C. Virtual Environmental Enrichment through Video Games Improves Hippocampal-Associated Memory. The Journal of Neuroscience (2015) Sammendrag.

Powered by Labrador CMS