I den nye studien ble fotografiene av trøtte mennesker vurdert mer negativt enn bildene som ble tatt etter at de hadde fått nok søvn. (Foto: Microstock)

Du kan sove deg til suksess

Kanskje er hardt arbeid overvurdert? Nok søvn er i hvert fall avgjørende for hvordan du oppfattes som medarbeider og leder.

Det er en ny studie gjort ved Stockholms universitet som viser dette. Forskeren har kartlagt hva vi tenker om mennesker som har sovet for lite.

Resultatene viser, ikke overraskende, at de som ikke får nok søvn oppfattes som trøtte. Videre viser studien at vi oppfatter trøtte mennesker som mindre friske og mindre attraktive. Vi er mindre interessert i å omgås personer som ser trøtte ut, og mindre interessert i å gi dem en jobb.

Studien er gjort av Tina Sundelin, som er forsker ved Psykologiska institusjonen ved Stockholms universitet.

– Det har blitt forsket mye på hva søvnmangel gjør med de som ikke får sove, men lite på hvordan omverdenen oppfatter de som ser trøtte ut. Derfor ville vi undersøke om mennesker som ser trøtte ut blir vurdert negativt av andre, sier Sundelin i en pressemelding.

Bilder etter dårlige netter

Hun gjennomførte fire forskjellige studier, hvor til sammen 288 testpersoner så på bilder av 48 forskjellige mennesker. De fikk både se bilder tatt etter at de hadde fått en full natts søvn, og bilder tatt etter at de hadde hatt en helt søvnløs natt, eller to netter med lite søvn.

Deretter rangerte de fotografiene på grunnlag av hvordan de vurderte de fotograferte menneskenes attraktivitet, helse, pålitelighet og lederevner. I tillegg skulle de vurdere om de selv kunne tenke seg å omgås disse menneskene privat.

Over hele linja ble fotografiene av trøtte mennesker vurdert mer negativt enn bildene som ble tatt etter at de hadde fått nok søvn. Altså blir trøtte mennesker sett på som langt mindre attraktive, mindre sunne og mindre pålitelige. Trøtte mennesker blir også sett som dårligere medarbeidere, dårligere ledere og tristere til sinns.

Én av de fire studiene undersøkte også hvilke fysiske trekk som henger sammen med søvnmangel. Hovne og røde øyne, tunge øyelokk, blek hud og rynker blir forbundet med trøtthet.

– Alle vet at det er viktig å få nok søvn. Likevel er det mange som velger bort noen av de nødvendige timene, til fordel for å sitte oppe og jobbe, se på tv-serier eller kaste bort tid på Internett. Forhåpentligvis kan disse resultatene bidra til at den nødvendige søvnen prioriteres over mindre viktige aktiviteter, sier Tina Sundelin.

Skadelig nattarbeid

Når trøtte mennesker oppfattes som mindre sunne, kan det ofte ha rot i virkeligheten.

Det viser også forskningen til Alvhild Alette Bjørkum ved på Høgskolen i Bergen, som forsker på søvn og søvnmangel, særlig knyttet til skiftarbeid i oljeindustrien.

– Forskning på området viser klare indikasjoner på at skiftarbeid over tid er sterkt assosiert til hjerteproblemer. Enkelte studier har også indikert økt fare for brystkreft, men det må presiseres at det ikke kan konkluderes med at nattarbeid fører til kreft, har Bjørkum tidligere sagt til forskning.no.

Bjørkum legger til at skiftarbeidere også har større risiko for å få magesår og fordøyelsesbesvær.

– Dette kommer av at kroppen er innstilt på at vi skal sove om natten; da har mange hormoner og enzymer i kroppen lavest aktivitet.

Referanse:

Tina Sundelin: The Face of Sleep Loss, Stockholms universitet, Samhällsvetenskapliga fakulteten, Psykologiska institutionen, 2015

Powered by Labrador CMS