Fullmåne over Hellisøy fyr i Fedje. (Illustrasjonsfoto: colourbox.no)

Dårlig søvn ved fullmåne

Mennesker sover kortere og dårligere når det er fullmåne. Men det er ikke månelyset som har skylda.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fullmånen er knyttet til mye mystikk, og mange mennesker mener de sover dårligere med den lysende kula hengende over hodet. Men hittil har sammenhengen bare vært snakk på folkemunne.

Nå har imidlertid et team sveitsiske forskere undersøkt søvnen til 33 frivillige for å finne ut mer om saken. Og det viser seg altså at folk ser ut til å ha rett.

I dagene rundt fullmåne brukte forsøkspersonene gjennomsnittlig fem minutter lenger på å sovne, de sov 20 minutter kortere og tida med virkelig dyp søvn så ut til å synke med 30 prosent.

Ikke månelys

Det er lett å tenke seg at det er lyset fra månen som gjør utslaget. Men det stemmer ikke, ifølge Christian Cajochen fra Universitetet i Basel og kollegaene hans.

Undersøkelsene ble gjort i et søvnlaboratorium under strengt kontrollerte forhold. Ytre faktorer som lys ble regulert av forskerne. Og under innsovning og søvn ble det gjort målinger av deltagernes hjernebølger, øyebevegelser og hormonnivåer.

I tillegg rapporterte de frivillige om sin egen oppfatning av søvnkvaliteten.

Det viste seg månefasene også så ut til å påvirke nivåene av søvnhormonet melatonin, og at deltagerne selv meldte om dårligere søvn rundt fullmåne. Og det helt uten at deltagerne hadde noen føling med månefasen.

Antagelig har vi en slags biologisk måneklokke et sted i kroppen, på samme måte som vi har en 24-timers-klokke som holder styr på døgnet, tror forskerne.

Noen kan være svært følsomme

Hvorfor det er slik, er imidlertid et lite mysterium.

Kanskje kan mekanismen være en levning fra fjerne tider da månefasene kan ha vært med på å synkronisere oppførselen vår, spekulerer forskerne.

Antageligvis er det også store forskjeller på hvor vár ulike mennesker er overfor månefasene. Noen personer kan være svært følsomme, skriver Cajochen og co i siste utgave av Current Biology.

Nå undrer de på hvor i kroppen måneklokka kan sitte og hvordan den virker. Men det kan bare framtidas forskning si noe om.

Referanse: 

C. Cajochen, S. Altanay-Ekici,  M. Münch, S. Frey, V. Knoblauch & A. Wirz-Justic, Evidence that the lunar cycle influences human sleep, Current Biology, 25. juli 2013

Powered by Labrador CMS