Det er ikke særlig smigrende hvis mamma eller pappa forsnakker seg og forveksler ditt og hundens navn. Ifølge en ny studie er slett ikke dette uvanlig, og det har en naturlig årsak. (Foto: Shutterstock / Scanpix)

Derfor forveksler mamma deg med hunden

Forsnakkelser følger et forutsigbart mønster. Bli derfor ikke fornærmet hvis din mor ber familiehunden Rex om å rydde på rommet, når hun egentlig mener deg.

Alle har vel opplevd å bli kalt feil navn av læreren eller sjefen. Eller at bestemor ramser opp alle dine brødres navn før hun endelig kommer til ditt.

De fleste har vel også kalt noen ved feil navn selv. Nå avdekker en ny studie årsakene til at vi blander navn. Studien omfatter mer enn 1700 deltakere er publisert i tidsskriftet Memory and Cognition.

Vanlig å blande søsken

Det er ikke tilfeldig hvilke navn vi blander sammen. Det navnet som glipper ut av munnen tilhører gjerne en person du har samme relasjon til som den du egentlig snakker til.  

Det er vel kanskje derfor det er en dødssynd å hviske eksens navn inn i øret til en ny flamme. 

Det typiske er at foreldre blander sammen barnas navn. Og barnas kjønn spiller ingen rolle, ifølge den nye studien. Foreldre kaller sønner like ofte med søsterens navn som brorens.  

–  Søsken får ta det som et kompliment – de betyr like mye for foreldrene sine, sa sosialpsykolog Arnulf Kolstad til Aftenposten da han kommenterte en lignende studie. Han forklarte at vi legger navn i ulike skuffer i hjernen. Vi legger dem som vi har samme forhold til i samme skuff.  

Blander sammen venner

Det er også vanlig blant venner at vi kaller hverandre ved feil navn. Når vi snakker med Camilla, kan vi finne på å kalle henne navnet til andre venner.

– Det er en tankemessig feil vi gjør, som avdekker hvem vi anser for å være i flokken vår, sier David Rubin i en pressemelding. Han er professor i psykologi og nevrovitenskap ved Duke University,

Men ett funn overrasket likevel forskerne bak denne nye studien.

Hunden et familiemedlem

Det er også vanlig å forveksle barnas navn med hundens: Rex, rydd rommet ditt! 

– Det var overraskende hvor ofte dette skjer, og hvor klart skillet var mellom hund og andre dyr, sier Samantha Deffler i pressemeldingen. Hun er doktorgradsstipendiat ved Duke.

For katteeiere tar ikke med pus i navneforvirringen, heller ikke andre kjæledyr, viser denne studien.

Deffler mener dette viser at det er et spesielt bånd mellom hunder og deres eiere.

Men det kan også skyldes at hunder reagerer mer på navnet sitt enn katter gjør, og at hundens navn derfor brukes oftere. 

Like navn øker risikoen

Likhet i uttalen av to navn fører til at vi lettere blander sammen navn, fant forskerne ut. Det vil si navn som starter eller slutter på samme lyder, slik som Marita og Mathilde eller Jonathan og Christian.

Dessuten forveksler vi oftere navn som har samme vokal i midten, som John og Tom. Men likhet i lyd spiller mindre rolle enn likhetstrekk i forholdet vi har til begge, både den vi kaller med feil navn og det navnet som glipper ut. 

Fysisk likhet mellom personer spiller derimot mindre eller ingen rolle. Foreldre var tilbøyelig til å bytte om navnene på barna sine, selv om de ikke var lik hverandre av utseende.

Alder spiller ingen rolle

Studien tyder også på at navneforveksling ikke har med alder å gjøre. Unge personer blander også sammen navn. Forskerne fant en rekke eksempler på at studenter forvekslet navnene på sine medstudenter.

Studien er basert på fem ulike spørreundersøkelser med mer enn 1700 deltakere.

Referanse:

Samantha A Deffler mf: All my children: The roles of semantic category and phonetic similarity in the misnaming of familiar individuals. Memory & Cognition, 16. april 2016. DOI: 10.3758/s13421-016-0613-z Sammendrag. 

Powered by Labrador CMS