Hodepine av kvinnehormoner?

Jenter ser ut til å oppleve mer smerte enn menn. Men hvorfor? Ny forskning på kjønnsopererte menn tyder på at de kvinnelige kjønnshormonene forsterker smerter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke så lett å måle smerte. Derfor er det heller ikke godt å vite om damene faktisk har mer vondt enn mennene, eller om de bare syter mer. Men nå tyder altså ny forskning på at jentene kanskje ikke er så pysete likevel.

Italienske forskere har nemlig undersøkt 54 menn, mens de gikk igjennom en kjønnsoperasjon, med tilhørende behandling med østrogen og antiandrogener. Resultatet viste at 30 prosent av mennene rapporterte økende smerter, for det meste kronisk hodepine, skriver Nature.

- Vi oppdaget at østrogen i store mengder forårsaket smerte hos disse mennene, sier Anna Maria Aloisi, som står bak forskningen.

Og sammenhengen ser ut til å stemme den andre veien også. I en tidligere studie av damer som tok testosteron for å bli menn, opplevde halvparten av gruppa at pina avtok.

Komplisert sammenheng

Koblinga mellom østrogen og skallebank er imidlertid en smule mer komplisert enn beregnet, skriver Nature.

Det er jo en kjent sak at kvinner ofte får vondt rundt menstruasjonstider, når nivået av østrogen har gått til bunns. Men samtidig får jentene også mer hodepine enn gutta i puberteten, når østrogenet skyter i været.

Det ser rett og slett ut til at smertene henger sammen med svingninger i de kvinnelige hormonene, mener Aloisi.

Hormoner regulerer smertene

Forskerne er ikke helt sikre på hvordan hormonene påvirker smerte, men i følge hypotesene ser det ut til at vi damer er blitt sittende med det kjipe hormonet.

Vitenskapsfolkene tror nemlig at testosteronet til gutten demper piner ved å hemme smertesignalene i nervesystemet. Østrogenet, som jenta har mye av, kan derimot se ut til å øke plagene ved å blokkere mekanismene som skal mildne smerten.

Dermed er det altså en viss mulighet for at hun faktisk har hodepine.

Referanse:

Resultatene ble lagt fram på den 11. World Congress on Pain som ble holdt i Sydney, Australia, 21-26 august 2005.

Lenker:

Nature: Surging hormones blamed for pain
International Association for the Study of Pain: 11th World Congress on Pain

Powered by Labrador CMS