Bare MÅ ha det!

Det er ingenting fiktivt over sjokoladesug eller biffbegjær. Så hvordan skal man greie å slanke seg når kroppen maser etter fôr? Snart kan vi ha piller mot matsug på markedet, mener forskerne.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Stoffet rimonabant ser nemlig ut til å stoppe det verste suget for snacks. I tillegg skal det kunne døyve lengselen etter nikotin, redusere risikoen for hjertesykdommer og forbedre kroppens følsomhet for insulin.

Ikke verst.

Slankere

Forskerne i prosjektet Rimonabant In Obesity - Europe (RIO-Europe) har kommet halvveis i en to års test av stoffet. 1 507 overvektige pasienter har tilbrakt de siste 12 månedene på slankekur, utstyrt med en daglig dose av enten 20 milligram rimonabant, 5 milligram rimonabant eller placebo (narrepiller). Så langt ser resultatene lovende ut.

Slankerne på høyeste dose rimonabant har gått ned gjennomsnittlig 8,6 kilo, mens narregruppa bare tok av 3,6 kilo. Midjemålet hos førstnevnte skrumpet i gjennomsnitt med 8,5 centimeter mot 4,5 centimeter i kontrollgruppa.

Flere fordeler

I tillegg ser det ut til at nivåene av fett i blodet forandrer seg hos pasientene som har fått mest rimonabant. Forskere har registrert et høyere innhold av gode fettstoffer, mens nivået av farlige triglycerider har gått ned.

Effekten skyltes ikke bare at deltagerne hadde gått ned i vekt, og det kan bety at stoffet kan ha en egen beskyttende effekt mot hjertesykdommer, tror forskerne. Det ser også ut til at tablettene forbedret kroppens evne til å reagere på insulin.

Som om ikke dette var nok har tidligere undersøkelser vist at røykere har lettere for å stumpe sigaretten for godt med litt hjelp av rimonabant. Sjansen for å lykkes økte til det dobbelte med 20 milligram av stoffet om dagen. Men hvordan?

Reduserer matsug

Rimonabant er det første midlet i en klasse stoffer ved navn selektive cannabinoid type 1-blokkere. Og hvis du tror dette har noe med cannabis (hasj og sånt) å gjøre, har du helt rett. Cannabinoider er nemlig betegnelsen på ei gruppe kjemiske stoffer som produseres både av kroppen selv og av visse narkotiske urter.

Celler på flere steder i kroppen har også reseptorer som fanger opp slike stoffer, og det er nettopp derfor de overnevnte grønnsakene har sin effekt. Ett av disse stedene er hypotalamus, den delen av hjernen som blant annet styrer appetitten. (Derav de famøse matkickene som cannabisrøykerne kan oppleve.)

Hos nikotinslaver og matvrak er cannabinoidreseptorene overaktive, og stoffene i vidunderpilla virker rett og slett ved å blokkere reseptorene. Dermed dempes suget etter sjokolade og sigaretter. Og er du tilfeldigvis overvektig og røyker, kan stoffet ha dobbelt effekt. Det blir lettere å stumpe røyken, samtidig som du unngår å legge på deg de velkjente røykesluttkiloene.

Få bivirkninger

Til alt overmål har rimonabant få bivirkninger, mener forskerne, og ulempene som finnes ser ut til å være mer ubehagelige enn farlige. Noen få av pasientene har opplevd kvalme, diaré eller svimmelhet, men stoffet ser ikke ut til å ha noen negativ effekt på verken psyken eller blodsystemet.

Så er piller løsningen på verdens vektproblemer? Vel, det er ennå ett år igjen av studien, og det gjenstår å se om slankerne klarer å holde vekta etter at kuren er over. Forskerne vet heller ikke så mye om langtidsvirkningene av stoffet.

- Vi ser fram til å få funnene fra begge årene av RIO-Europe-undersøkelsen, for å se om de slående resultatene holder seg, sier Luc van Gaal fra University Hospital Antwerp i Belgia i ei pressemelding.

Går alt som det skal, kan stoffet være på markedet allerede i 2006.

I så fall kan nok pillene bli et hjelpemiddel for folk som sliter med slankekuren. Men det er liten grunn til å tro at noen skarve piller skal stoppe fedmeepidemien.

- Rimonabant vil ikke være riktig løsning for alle, sier slankeekspert Nick Finer til Nature.

- Operasjoner vil fortsatt være den beste løsningen for de mest overvektige, og det finnes ingen erstatning for trening og et fornuftig kosthold.

Referanse:

Resultatene fra første år av RIO-Europe ble lagt fram på the European Society of Cardiology 2004 Congress i München, den 29. august 2004.

Lenker:

Nature: Drug eases cravings for food and cigarettes
European Society of Cardiology

Powered by Labrador CMS