Kroppsfikserte jenter blir oftere røykere

Tenåringsjenter som har lyst til å være tynne har fire ganger større sjanse for å bli røykere, viser en amerikansk studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Jenter som er opptatt av vekta begynner oftere å røyke enn jenter som har et mer avslappa forhold til sin egen kropp, indikerer resultatene.

Studien, som er gjennomført i USA, viser en direkte sammenheng mellom ønsket om å være tynn og røyking i ung alder, men årsaken til denne sammenhengen er uklar.

11 prosent av ungdomsskolejentene røyker

I følge Statens tobakkskaderåd har seks av ti ungdomsskoleelever i Norge prøvd å røyke.

Flere jenter enn gutter røyker: 11 prosent av jentene mot ni prosent av guttene røyker daglig. 19 prosent av jentene mot 16 prosent av guttene røyker av og til.

Jenter fra Massachusetts

I den amerikanske studiens første spørrerunde, som ble gjennomført av Massachusetts Tobacco Survey i 1993, ringte forskerne og snakket med 273 tilfeldig utvalgte jenter fra Massachusetts mellom 12 og 15 år.

Her ble jentene bedt om å rangere hvor viktig de syntes det var å være tynn - på en skala fra null til ti.

Fire år senere ringte forskerne tilbake for å finne ut hvem som hadde begynt å røyke. Nesten én av fire jenter hadde blitt etablerte røykere, det vil si at de hadde røyket mer enn 100 sigaretter.

Mange hadde prøvd slanking

Den første spørrerunden i 1993 viste at bare én av åtte jenter var overvektige, mens nesten 70 prosent hadde prøvd å slanke seg.

Et annet interessant poeng er at 80 prosent av dem ikke trodde at røyking var en måte å holde vekta ned på.

Av de som hadde begynt å røyke, mente 93 prosent at det var viktig å være tynn, mens blant jenter som ikke hadde begynt med røyking var det bare sju prosent som delte denne oppfatningen.

De som vurderte det å være slank som ekstremt viktig, utgjorde nesten 30 prosent av hele gruppen med røykere.

Slanking knyttet til en variasjon av usunne levemåter?

Forskerne klarte ikke å forklare funnene med faktorer som vekt, depresjon, eller oppfatningen om at røyking kan brukes til å kontrollere vekta.

De antyder isteden i studien at opptattheten av å være tynn kan sende unge jenter inn i en større sammensetning av usunne levemåter, inkludert slanking og røyking.

- Vi bør være oppmerksomme på de sosiale eller miljømessige faktorene som får jenter til å føle at det å være tynn har positiv verdi, og bør gripe inn i de faktorene som påvirker oppfatningen om at det er viktig å være tynn, for å forbedre tenåringenes helse, spesielt blant jenter, skriver forskerne i studien, som er publisert i journalen Tobacco Control.

Referanse:

K Honjo, M Siegel; Perceived importance of being thin and smoking initiation among young girls (PDF); Tobacco Control; 2003; 12; 1-7

Lenke:

Statens tobakkskaderåd: Tobakksbruk i ungdomsskolen

Powered by Labrador CMS