Universitetet i Oslo er landets eldste og høyst rangerte universitet. (Foto: Vegard Grøtt, NTB scanpix)

Universitetet i Oslo øverst på publikasjonspallen

Universitetet i Oslo (UiO) var det norske universitetet som fikk flest publikasjonspoeng i 2016, viser nye tall.

Artikkelen ble først publisert på Uniforum

Uniforum er en avis som utgis av Universitetet i Oslo. Avisen redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten.

Selv om NTNU har blitt større enn UiO, er det fortsatt UiO som får flest publikasjonspoeng, viser tall fra Databasen for statistikk om høyere utdanning.

Publikasjonspoeng i 2016

Publikasjoner i tidsskrifter, antologier og egne bøker rangeres, slik at nivå 2 er høyere ansett enn nivå 1, og gir flere poeng.

Resultat av strategisk arbeid

Ved UiO har Det samfunnsvitenskapelige fakultet høyest andel av publikasjonene på nivå 2, og innad på fakultetet ligger Institutt for sosialantropologi øverst, 52 prosent av publikasjonene kom på nivå 2.

– Vi har jobbet grundig og strategisk for å få flere til å publisere på høyt nivå, sier instituttleder Knut Nustad til Uniforum.

Han forteller at instituttet ble evaluert i 2011. Da fikk de vite at arbeidet var grundig og empirisk solid, men at de kunne jobbe mer med å være teoretisk dristig og få forskningen ut. Et av tiltakene var et stort teoretisk forskningsprosjekt som involverte mange av de ansatte.

Nustad mener at forskerne på hans institutt er veldig internasjonalt orientert og at mange av dem jobber på høyt internasjonalt nivå og dermed publiserer i de gode tidsskriftene.

– Men nøkkelen til å få så høy andel i nivå to, har vært å skape et engasjert forskningsmiljø miljø hvor flest mulige bidrar på toppnivå, sier Nustad.

Nylig fikk sosialantropologiene ved UiO også skryt fra rektor Ole Petter Ottersen for å være blant verdens beste innen sitt felt. 

Publikasjoner per fakultet i 2016

 

UiO har 32,5 prosent av universitetenes samlede publikasjonspoeng, 6292,1 poeng for å være nøyaktig. Sammen med UiB ligger UiO helt øverst også i andel artikler på nivå to. Begge hadde 27 prosent av publikasjonene sine på høyeste nivå.

Samlet sett har også UiO flest kvinnelige forfattere. Men når en ser på antallet poeng til kvinnelige forfattere og sammenligner med totalt antall publikasjonspoeng, ligger UiO på tredjeplass.

Nord universitet ligger klart øverst. Kvinner sto for 43 prosent av publikasjonspoengene der. Deretter følger Universitetet i Tromsø med 37 prosent kvinneandel, og så UiO med 36. NMBU (34 prosent) ligger også over det nasjonale snittet, 32 prosent. Både UiB og NTNU ligger under.

Artikkelen ble først publisert på uniforum.uio.no.

Powered by Labrador CMS