Får respekt ved å være grei

Skoleelever mener at både pent utseende og brudd på regler kan føre til at de selv får respekt. Men den egentlige respekten får de hvis de står opp for vennene sine og er greie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Respekt er et mye brukt ord i læreplanen for grunnskolen, og blir brukt som et moteord blant politikere.

- Det ropes om respekt. Elevene skal lære respekt for andre mennesker, kulturer og religion, sier førsteamanuensis Trine Anker ved Menighetsfakultet.

Hun ville finne ut hva elevene selv mener at respekt betyr.

Fra sin observatørrolle i klasserom, skolegårder og dokøer, fant hun at det er ymse årsaker eller praksiser som gjør at respekten for medelever og lærere oppstår. Hun sier at respekt kan deles inn i tre hovedkategorier.

Eiendom og posisjon

- For det første kan man få respekt gjennom eiendeler eller utseende. At man ser bra ut, har fine klær eller den aller nyeste og beste mobiltelefonen gir respekt.

- For det andre kan man posisjonere seg til respekt, ved å bryte noen regler, eller ved å være best i fotball, sier Anker.

Den egentlige respekten

Trine Anker. (Foto: (Marianne Torp, MF))

Men den siste formen for respekt, som elevene trekker frem som den egentlige respekten, er å være åpen, lyttende og snill.

Å bli gitt respekt er å kunne få en ny sjanse dersom man har gjort noe galt.

- Elever har et nyansert syn på respekt. De bruker reelle situasjoner for å forklare sin oppfatning av begrepet respekt og viser hvordan respekt kan ha ulike betydninger.

- Dette kan vi gripe tak i og oppfordre til meningsbrytning i undervisningssituasjoner i skolen, mener Anker.

Powered by Labrador CMS