Snegler hater hvitløk

Det er ikke bare vampyrene som lar seg skremme. Her er et nytt tips for å holde sneglene borte fra salaten - uten å ty til giftstoffer: Hvitløksolje.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den dunstende løken driver sneglene ut av hagen og kan til og med ta livet av stakkarene, har britiske biologer funnet ut.

For den lille hagen kan det hjelpe å klemme noen fedd i litt vann og helle utover, men hvitløken kan også være meget nyttig for den store åkeren.

Tidligere har forskning.no fortalt hvordan koffein kan ha noe av den samme effekten.

Mange penger

Hvert år forårsaker snegler store skader i det de knasker seg gjennom åkrene, spesielt i kjølig, temperert klima som i Nord-Europa, Storbritannia og Nordvest-Amerika. Skadene har store økonomiske konsekvenser fordi avlingene blir ødelagt, og enda større summer brukes derfor på å prøve å kontrollere dem.

I Storbritannia regner forskerne med at 30 millioner britiske pund brukes på sneglekontroll hvert år. Problemet er bare at flere og flere midler mot skadedyr trekkes tilbake fra markedet fordi de vurderes som skadelige for miljøet.

Jakten er derfor i gang for å finne miljøvennlige alternativer til de tradisjonelle giftstoffene, og forskerne ved University of Newcastle mener hvitløk kan være løsningen når det gjelder snegler.

Gammel tradisjon

Det er ikke første gangen hvitløk benyttes for å holde skadedyrene unna. I mange hundre år har hvitløk blitt plantet sammen med andre planter for å skremme krekene som lusker på grønnsakene i hagen.

Forskerne har tatt for seg ni forskjellige sneglegifter, og fant ut at et raffinert hvitløksprodukt var et av de mest effektive midlene. Dette viser at hvitløken virker, og bør gjøre det lettere for jordbruksindustrien å produsere skadedyrsbekjempere til utbredt bruk.

En barriere med hvitløksolje rundt hagen holdt sneglene unna. Når forskerne utsatte dem for hvitløken over lengre tid, tok sneglene rett og slett kvelden.

Virker på nervesystemet

- De overproduserte slim, og det virket som de tørket ut, sier Gordon Port, som har ledet forskningsprosjektet, til BBC.

Han aner ikke hvorfor sneglene kreperer på denne måten, men antar at hvitløken har en eller annen virkning på nervesystemet deres. Hvitløken dreper også egg som sneglene har lagt i jorda.

Nå gjenstår det å teste det kommersielle potensialet, og finne ut hvordan hvitløken påvirker andre skapninger som bor i jorda, hvilken konsentrasjon som virker best, og hvordan hvitløken påvirker smaken på maten som dyrkes i åkeren.

Kanskje blir det ikke nødvendig med hvitløk i salatdressingen lenger?

Lenke:

University of Newcastle: New research finds garlic kills slugs
BBC: Slugs take fright at garlic

Powered by Labrador CMS