Trygge barn på Internett

Det er ikke alltid like lett å følge med når barna har mer peiling på Internett enn deg. Det nyte norske nettstedet SAFT skal gjøre det lettere å sørge for at ungene er trygge ute i den store verdensveven.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I februar presenterte Statens filmtilsyn en undersøkelse som viste at foreldre snakker lite med barna sine om Internett, og at de ikke har oversikt over hva barna foretar seg mens de surfer.

Mens barna forteller at de har opplevd ukomfortable situasjoner på nettet, sier hele 86 prosent av norske foreldre at de ikke har snakket med barna om slike hendelser.

Undersøkelsen kan du lese mer om her.

Teknologiterskel

Forskerne mener den manglende kommunikasjonen skyldes foreldrenes teknologiterskel, og SAFT er det nye nettstedet som blant annet skal hjelpe foreldre som ønsker seg bedre kunnskap om mediet.

Nettstedet gir en oversikt over noen av problemene som kan oppstå når barn bruker Internett. Det er ikke rettet kun mot foreldre; det henvender seg også til lærere, og til barn og unge selv.

Det vektlegges at utgangspunktet for prosjektet er at det meste av barn og unges internettbruk er av positiv karakter, men at det finnes problemområder.

Internasjonalt opplysningsprosjekt

SAFT står både for Safety and awareness for tweens, og for Safety, Awareness, Facts and Tools, og nettstedet drives av et internasjonalt opplysningsprosjekt som er initiert fra Norge.

En del av prosjektet er en stor europeisk undersøkelse, hvor barn og unge er blitt spurt om hva de bruker nettet til, og foreldre er blitt spurt om hva de vet om barnas internettbruk.

Nettstedet er en annen av hovedsatsningene. Prosjektet, som koordineres av Statens filmtilsyn, har sju sentrale samarbeidspartnere i fem land.

Kommersiell utnyttelse av barn

Foreløpig er ett av nettstedets viktigste temaer kommersiell utnyttelse av barn.

SAFT presenterer Forbrukerombudets retningslinjer for markedsføring mot barn og unge, og nettstedet gjør det enkelt for deg å kreve innsyn i hvordan virksomheter eller andre bruker personopplysninger du blir bedt om å oppgi på nettet.

- Utformingen av markedsføringen på Internett inngår ofte i en sammenblanding med spill-, leke- eller underholdningsaktiviteter. Mange av konkurransene for barn på Internett er egentlig markedsundersøkelser, hvor hensikten er å innhente opplysninger om barn for å gjøre markedsføringen av ulike produkter mer effektiv, står det på SAFTs nettsider.

Chat og kontakt

Et annet tema som tas opp er chat og kontaktproblematikk. På Internett er det enkelt å komme i kontakt med andre mennesker - som i prinsippet kan utgi seg for å være hvem som helst. Klarer ungdommene å gjennomskue personene de chatter med?

Også her er det viktig å være forsiktig med personopplysninger.

I tillegg tar SAFT opp kildekritikk, porno, seksuelle overgrep mot barn, rasisme og vold, i tillegg til informasjon om dataspill og teknologien bak Internett.

Spørsmålstjeneste og rapportering

Nettstedet har også en tjeneste hvor du kan stille spørsmål om alt som har med trygg bruk av Internett å gjøre. SAFT formidler spørsmålene til personer eller organisasjoner med spesialkunnskap.

SAFT samarbeider også med Kripos og Nettnemnda for å videreformidle tips om ulovlig eller krenkende adferd og innhold på nettet. Det er mulig å klage til begge disse instansene gjennom nettstedet SAFT.

Lenker:

Nettstedet: SAFT
Statens filmtilsyn: Ny internettportal for sikker bruk av Internett

Powered by Labrador CMS