null (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Søker sammen - men fortsatt single

Ikke alle oppsøker nettdating og singeltreff for å finne en livspartner, viser svensk forskning.

Mange single søker til datingtjenester, singelforeninger og andre arrangementer, og noen ganger søker de en livspartner. Men like ofte vil de bare treffe folk og finne et fellesskap som kan erstatte familien. Det er slett ikke sikkert at de vil oppgi singellivet sitt.

Dette har sosiologen Andreas Henriksson ved Karlstads universitet i Sverige funnet ut. Han oppsøkte singleklubber og var blant annet med på et todagers singelcruise.

Der ble han vitne til aktiviteter som sosiale leker hvor deltakerne skulle gi hverandre klemmer på omgang og andre former for det som kalles speed-dating.

Det ble snart klart at ikke alle deltakerne var ute etter en bestemt partner. Som en kvinnelig deltaker på båtcruiset svarte da hun ble spurt av forskeren om hun fremdeles ikke var sikker på hvorfor hun deltok:

– Nei, jeg kjenner ikke meg selv, nei. Vel, jeg vet ikke sikkert svaret på det spørsmålet, vel, det var ikke for å møte noen i alle fall.

Uklart singel-begrep

Selve begrepet singel er også ganske uklart, mener Henriksson. Er du singel hvis du har kjæreste, men bor for deg selv? Ikke alle singelaktiviteter er åpne for slike.

–De ulike singelaktivitetene stiller ulike krav til deltakerne. Noen er åpne for mennesker som inngår i forhold, så lenge de bor på egen hånd – andre har en snevrere definisjon av hva det er å være singel, sier han i en nyhetsmelding fra forskning.se.

Et eksempel på et slikt sted er singelklubben Filos. En viktig del av aktivitetene til Filos går ut på å skaffe de single medlemmene et alternativ til famile; et sted å møte folk regelmessig utenom arbeidstid. 

Lederen av Filos er imidlertid skeptisk til par som lever hver for seg.

– Det er en skam. Folk trenger mer veiledning i å bygge opp kjernefamilier. Kjernefamilier er bra for samfunnet, sier han til Henriksson, sitert i doktorgradavhandlingen.

En av de intervjuede er på sin side usikker på om hun er singel eller ikke. Hun har kontakt med en mann, men bor ikke sammen med ham.

– Han er litt av en ensom ulv. Han arbeider mye, og vil ikke flytte inn med meg. Men likevel er han opptatt av barna mine, og slekten min. Han er med oss til jul og påske, sier hun ifølge avhandlingen.

Nye møteformer

Andre arrangementer peker mye klarere mot pardannelse. Også enkelte deltakere kom til treffet med klare forventninger om sex, selv om slike holdninger ofte ble mislikt av mange andre deltakere.

Mange nye måter å møtes på som singel har kommet til Sverige.  Det har vært en viss forskning på nettdating, men ellers har feltet fått liten oppmerksomhet fra forskere, ifølge nyhetsmeldingen fra forskning.se.

– Singelaktiviteter i et bredere perspektiv er litt mer komplisert enn matchingverktøy på nettet. Å være singel idag innebærer å jobbe med kontaktnettet sitt, ulike relasjoner og eget selvbilde, sier Henriksson.

Referanse:

Andreas Henriksson: Organising Intimacy. Exploring Heterosexual Singledoms at Swedish Singles Activities, Karlstad University Studies, 2014:54

 

 

Powered by Labrador CMS