Hunnmus fikk mindre lyst til å tilbringe tid med hannene når de ble utsatt for smerte. (Foto: Colourbox)
Hunnmus fikk mindre lyst til å tilbringe tid med hannene når de ble utsatt for smerte. (Foto: Colourbox)

Smerter minsker sexlysten hos hunnmus

Smerter ga hunnmus mindre lyst på sex, men det påvirket ikke hannene. 

En ny kanadisk studie viser at smerte rammer kvinners sexlyst, mens menn ikke bryr seg. I hvert fall hvis man kan overføre resultatene fra mus til mennesker.

De kanadiske forskerne plasserte hann- og en hunnmus i et bur der hunnmusene kunne komme inn til hannene, men ikke omvendt. Når forskerne ga hunnmusene en smertefull infeksjon, tilbrakte de mindre tid inne hos hannene.

Hunnmusenes sexlyst økte når de fikk smertestillende medisiner.

– Vi vet fra andre studier at kvinners sexlyst er mye mer avhengig av kontekst enn for menn. Men om dette skyldes en biologisk, sosial eller kulturell faktor – for eksempel oppvekst – vet vi ikke, sier professor Jeffrey Mogil fra McGill University i Montreal til The Telegraph.

Mogil påpeker at den nye studien viser at mangel på sexlyst inneholder et biologisk element.

Hannmus brydde seg ikke

Hannmusene mistet ikke lysten på sex, selv om de ble utsatt for de samme forsøkene.

– Resultatene våre tyder på at det er en evolusjonær, biologisk forklaring på at smerte reduserer kvinners lyst på sex, sier Jeffrey Mogil.

En av de andre forskerne bak studien, Yitzchak Binik, forteller at kronisk smerte ofte fører til problemer med sexlivet.

– Denne studien kan hjelpe oss med å studere fenomenet, sier Binik.

Møter skepsis

Christian Graugaard, som er professor ved Sexologisk Forskningcenter ved Aalborg universitet i Danmark, er skeptisk til fortolkningen av resultatene.

Han mener det er vanskelig å overføre konklusjoner fra dyreforsøk når det gjelder sex.

– Å bruke dyremodeller til å studere sexlyst hos mennesker får meg alltid til å steile. Seksualitet er noe helt annet blant dyr, og mus har ikke noe som ligner sex i menneskelig forstand, sier Graugaard.

Dessuten kjøper han ikke premisset om at det skulle være en kategorisk forskjell på sexlysten til kvinner og menn når de opplever smerte.

– Det er ikke dokumentert noen systematisk forskjell på menns og kvinners sexlyst ved smerte. I det hele tatt er det problematisk å snakke om en prinsipiell forskjell på menn og kvinner, siden det antagelig er enda større forskjeller i sexlyst og smerteoppfatning innen samme kjønn. Derfor skal man være veldig forsiktig med å overfortolke slike studier, sier Graugaard.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS