Utseendet viktigere enn pengene

Ideen om at menn går etter utseendet, mens kvinner går etter pengene, har fått seg en knekk. Vi synes nemlig å gjøre en lik vurdering av egenskapene når vi ser oss ut en partner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det vil si: Når menn og kvinner blir spurt om hva de vektlegger, sier flere menn enn kvinner at utseendet er viktig, mens flere kvinner enn menn er opptatt av inntjeningspotensialet.

Så viser det seg, som så ofte med mennesker, at det vi sier og det vi gjør, er to forskjellige ting.

Etablert

Etter flere tiår med forskning på temaet, er det godt etablert at menn og kvinner rapporterer ulikt om hvilke egenskaper som er viktige for dem hos en partner.

Ofte blir dette satt i sammenheng med evolusjonære mekanismer for partnervalg, på den måten at menn og kvinner er tilpasset litt forskjellig.

At kvinner liker rike menn, mens menn liker pene damer, er en idé som har festet seg, og som etter hvert gjennomsyrer hele populærkulturen.

Likt

Nå er det fare for at disse kjønnsforskjellene ikke holder vann. En ny studie av romantisk tiltrekning, gjennomført av psykologer ved Northwestern University i USA, trekker i alle fall andre konklusjoner.

De nye dataene antyder at enten du er mann eller kvinne, har du like gode sjanser på sjekkemarkedet om du ser bra ut, og det samme gjelder hvis du tjener mange penger.

Utseendet teller imidlertid litt mer enn pengene for begge kjønn.

Studenter

Forskerne rekrutterte 163 studenter til å delta i en studie av prosesser rundt romantisk tiltrekning, inkludert såkalt speed-dating. 10 dager på forhånd ble de spurt om sine preferanser.

Deltagerne var gjennomsnittlig 20 år gamle, og ble fulgt opp i en måned etter speed-datingen.

- I samsvar med stereotypene, indikerte de første egenrapporteringene fra de mannlige deltagerne at de brydde seg mer om partnerens fysiske attraktivitet. Kvinnene i studien uttalte oftere enn menn at inntjeningsevne var et afrodisiakum.

Det sier Paul Eastwick, som er studiens hovedforfatter, og psykologistudent ved Weinberg School of Arts and Sciences ved Northwestern University.

Utseendet viktigst

I virkeligheten ble menn og kvinner like inspirert av fysisk attraktivitet, og like inspirert av inntjeningsevne eller ambisjon.

- Med andre ord var et godt utseende det primære stimulus for tiltrekning for både kvinner og menn, og en person med gode inntjeningsutsikter eller ambisjon hadde også en tendens til å bli likt, sier Eastwick i en pressemelding.

- Vi fant ut at den romantiske dynamikken som fant sted ved speed-datingen og i oppfølgingsperioden på 30 dager, hadde lite å gjøre med de kjønnsdifferensierte preferansene som ble oppgitt på spørreskjemaene, sier Eli Finkel, psykologiprofessor ved Northwestern University.

Forklarer seg dårlig

Misforholdet mellom hva folk gjorde og sa i sjekkesituasjonen, passer med annen forskning som viser at folk ofte gjør en dårlig jobb når de skal forklare hvorfor de gjør som de gjør.

Folk refererer ofte til aksepterte kulturelle teorier for å forklare sin egen oppførsel.

- Våre deltagere fulgte ikke sine egne rapporterte idealer. Det får oss til å lure på om folk egentlig vet hva de verdsetter i starten hos en romantisk partner, sier Eastwick.

––-

Mange av oss opplevde at pengene ikke akkurat fosset inn i studietida. Kanskje forskerne i neste omgang vil se på mennesker som har etablert sin inntekt?

Referanse:

Paul W. Eastwick og Eli J Finkel; Sex differences in mate preferences revisited: Do people know what they initially desire in a romantic partner?; Journal of Personality and Social Psychology; Volume 94, Issue 2, februar 2008.

Powered by Labrador CMS