Ved å stenge ute en sans kan vi konsentrere oss om en annen – for eksempel når vi kysser, ifølge studien. (Foto: Shutterstock /NTB Scanpix)
Ved å stenge ute en sans kan vi konsentrere oss om en annen – for eksempel når vi kysser, ifølge studien. (Foto: Shutterstock /NTB Scanpix)

Derfor lukker vi øynene når vi kysser

Det skjer ofte helt automatisk og ikke bare når vi kysser.

Hjernen vår har problemer med å aktivere andre sanser når vi skal konsentrere oss om visuelle stimuli, tyder en ny studie på.

Derfor lukker vi øyene når vi kysser, skriver Independent.co.uk. Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance.

Her demonstrerer forskerne det de kaller «uoppmerksom følelsesløshet». Dette skjer når vi opplever noe som krever følesansens fulle oppmerksomhet, og vi derfor ubevisst stenger andre sanser ute.

Ingen kyssende par i studien

Forskerne kom fram til disse resultatene uten faktisk å studere par som kysser. I stedet skulle forsøkspersonene løse visuelle oppgaver av forskjellig vanskelighetsgrad, mens forskerne observerte følesansen deres.

Deltakerne viste seg å respondere mindre på følesansen jo mer arbeid oppgavene innebar for synssansen.

Ved aktiviteter som er spesielt behagelige for følesansen, som for eksempel kyssing, sex og dans, vil vi mennesker heller fokusere på følesansen enn på andre distraherende sanser.

– Disse resultatene kan forklare hvorfor vi lukker øyene våre når vi vil rette oppmerksomheten mot en annen sans. Når vi stenger av for visuelle inntrykk, frigjør vi flere mentale ressurser til å fokusere på andre aspekter av opplevelsen, sier Polly Dalton.

Hun er kognitiv psykolog ved University of London og medforfatter av studien, ifølge independent.co.uk.

Påvirker sikkerhet på veien

Forskerne mener at studien dere også kan brukes på teknologi innen biler og fly.

Stadig flere biler og fly bruker nemlig advarselsinformasjon som retter seg mot følesansen.

– For eksempel gir noen biler følbare advarselssignaler til sjåføren når bilen begynner å skjene over i et annet kjørefelt. Forskningen vår tyder på at sjåfører ikke så lett vil kunne oppfatte disse signalene når hun eller han er opptatt med visuelle oppgaver, som for eksempel å se etter riktig retning i et trafikkert kryss, sier Sandra Murphy, den andre av forskerne bak studien.

 

 

Powered by Labrador CMS