Søker barnekjær fyr for varig forhold

Elsker du unger, men ser machomennene stikke av med alle damene? Frykt ikke. Når jentene velger varig partner teller barneinteressen minst like mye som testosteronet. Og det beste av alt? Ansiktet ditt avslører akkurat hvordan sakene ligger an.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ser hun bare på deg som en potensiell sommerflørt eller kommer du i klassen for mulige livsledsagere?

I følge forskere fra University of Chicago og University of California kommer det an på hvor mye testosteron som dupper rundt i årene dine, og hvor interessert du er i barn.

Testosteronet kan nemlig være med på å gjøre deg attraktiv sånn i utgangspunktet. Men det er visstnok interessen din for smårollinger som gjør utslaget hvis jentene er ute etter en langvarig affære.

Men hvis du tror du må slepe rundt på skrikerungen til søstera di for å skåre hos damer med planer, tar du feil. Skal vi tro resultatene til de amerikanske forskerne, kan jentene pønske ut sakene selv, bare med et langt blikk på ansiktet til kandidatene.

- Kvinner er forbløffende treffsikre når de vurderer mennenes testosteronnivå og interesse for barn, sier James Roney fra University of California.

Testet testosteron og interesse i barn

Forsøket til Roney og kollegaene begynte med at 39 mannlige studenter med ulik bakgrunn ble huket inn. Disse fikk målt både testosteronnivået i kroppen, og interessen for barn.

For å komme til bunns i sistnevnte, fikk gutta se par av fotografier hvor ett av bildene viste et voksent menneske, mens det andre avbildet et barn. Studentene måtte velge hvilket bilde de foretrakk i hvert par.

"Tradisjonelle familieverdier i fare?"

Da viste det seg at fem av mennene bare valgte voksenbilder, mens resten viste ulik interesse i babybildene. Det var også noen som foretrakk barnet i hvert eneste bildepar.

Helt til slutt fikk studentene beskjed om å legge ansiktet i nøytrale folder mens de ble fotografert av forskerne.

Bedømte bare ansiktene

Så kom den store testen. Nå ble bildene vist fram for 29 kvinnelige studenter med variert bakgrunn. De fikk beskjed om å rangere mennene ut ifra hvilke egenskaper de så ut til å ha.

Jentene skulle vurdere hvor mye de trodde de ulike mennene likte barn, og hvor maskuline, attraktive og snille de så ut. Til slutt måtte studentene oppgi hvor attraktive de synes gutta var med tanke på både korte romanser og langvarige forhold.

Det viste seg altså at damene var forbausende presise i gjetningene om mennenes interesse for barn. De utpekte barneelskerne viste seg å være de samme som hadde foretrukket bilder av barn.

Rangeringa av maskulinitet stemte også godt overens med de faktiske testosteronnivåene som var målt. Men selv om de mest maskuline mennene ble betraktet som attraktive, var de ikke nødvendigvis sikret en seier over de mindre macho utgavene.

Mennenes interesse for barn så nemlig ut til å være en viktig faktor for å bli ansett som en attraktiv kandidat for et varig forhold.

- Forskningen tyder på at mennenes interesse for barn kan være et undervurdert kriterium når det gjelder hvor attraktive de er for lange forhold, sier Roney i en pressemelding.

I hvilken grad det kan konkurrere med etablerte attributter som utseende, intelligens, humor og penger, er nok ennå en smule i tåka.

Referanse:

J. R. Roney, K. N. Hanson, K. M. Durante, D. Maestripieri, Reading men’s faces: women’s mate attractiveness judgments track men’s testosterone and interest in infants, Proceedings of the Royal Society B, 9. mai 2006.

Lenker:

Proceedings of the Royal Society B: Sammendrag av rapporten

Powered by Labrador CMS