P-piller kan endre partnervalg

Kvinnens naturlige evne til å velge en partner som er genetisk sett ulik henne selv, kan bli forstyrret av p-piller, mener britiske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: www.colourbox.no)

Dette kan virke negativt på flere kroppslige ting, mener forskerne.

Dessuten antyder de at forholdet kanskje ryker når kvinnen slutter å spise prevensjonspillene – fordi smaken hennes går tilbake til normalt når det gjelder menn.

Sniffet T-skjorter

Forskere ved University of Liverpool har gjennomført en studie hvor de testet 100 unge kvinner som ikke tok p-piller. Senere ble kvinnene testet igjen, og da hadde 40 av dem begynt å spise p-piller.

Kvinnene måtte sniffe inn prøver av kroppsluktene til seks menn, hentet fra 97 prøver avlagt av frivillige. Deretter måtte de fortelle forskerne hvilke lukter de likte best.

Luktprøvene ble hentet inn ved at mannfolka sov i en tildelt t-skjorte i bomull i to netter på rad. Morgenen etter ble den levert inn til forskerne, som delte den i to og frøs den ned til minus 30 grader celsius.

Studien publiseres i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

- Forstyrre instinktiv tiltrekning

Bak studien ligger teorien om at lukt spiller en rolle når menneskene velger make. Studier av dette har hatt blandede resultater.

Dersom det er tilfelle, mener forskerne at p-pillen kan føre til endringer i kvinners preferanser.

- Å forstyrre en kvinnes instinktive tiltrekning til genetisk ulike menn kan resultere i vanskeligheter med å unnfange, økt risiko for spontanabort og lange intervaller mellom graviditeter, heter det i en pressemelding fra University of Liverpool.

- Å videreføre en mangel på mangfoldige gener til et barn, kan også svekke deres immunsystem, heter det videre.

Lukten av kjærlighet

Noen tidligere studier har antydet at mennesker til en viss grad styres av kroppslukter når det gjelder fysisk tiltrekning.

Teorien som forsøker å forklare dette sier at vi tiltrekkes av mennesker med en genetisk sammensetning som er annerledes enn vår egen, og at dette gir en evolusjonær fordel fordi den genetiske variasjonen opprettholdes.

Det høres kanskje ikke sexy ut, men vi kan kalle det den søte lukten av et ulikt hoved-histokompatibilitetskompleks.

Molekylær signatur

Hoved-histokompatibilitetskomplekset er en rekke gener som har med immunsystemet å gjøre.

Disse genene er så forskjellige fra person til person at de fungerer som en slags molekylær signatur. De hjelper kroppen din til å kjenne igjen sine egne friske celler, til å identifisere sykdomsfremkallende stoffer, og avvise fremmed vev.

Genene i dette komplekset lager dessuten molekyler som reagerer med hudbakterier, og spiller også en viktig rolle for kroppslukta di.

Det er på denne måten du skal være i stand til å sniffe deg frem til partnere med en annerledes genetisk sammensetning.

Ikke reprodusert

Forskerne analyserte altså hvordan p-pillen påvirker kvinners luktpreferanser.

Resultatene viser at før kvinnene spiste p-piller, klarte forskerne ikke å reprodusere resultatene fra tidligere studier som viser at kvinner lukter seg frem til genetisk ulike menn.

Derimot foretrakk single damer menn med lignende gener som dem selv, mens kvinner i parforhold foretrakk menn med gener som skilte seg fra deres egne.

- Det antyder at kvinner i parforhold kanskje søker å bedre kvaliteten på avkommet gjennom utenompartnerskapelige forhold, skriver forskerne i studien.

Signifikant endring

Selv om utgangspunktet ikke var entydig, fant forskerne en signifikant endring av preferansene mot menn med likere gener når kvinnene begynte å spise p-piller. Denne endringen fant ikke sted i kontrollgruppen.

- Resultatene viste at preferansene til yngre kvinner som begynte å spise p-piller, skiftet mot menn med genetisk like lukter, sier Craig Roberts i pressemeldingen.

Han er forsker og foredragsholder i evolusjonspsykologi, og utførte forskningen i samarbeid med University of Newcastle.

- Ikke bare kan likhet i hoved-histokompatibilitetskompleks hos par føre til fruktbarhetsproblemer, men til slutt kan det føre til at forholdet bryter sammen når kvinner slutter å ta p-pillen, siden luktoppfatningen spiller en viktig rolle i å opprettholde tiltrekningen til partnere, sier Roberts.

- Vi vet ikke om endringen i preferanser i forbindelse med p-pillebruk er sterk nok til å påvirke partnervalg, men det er mulig, hvis lukt faktisk spiller en signifikant rolle for faktisk partervalg, skriver forskerne i studien.

Referanse:

S. Craig Roberts, L. Morris Gosling, Vaughan Carter & Marion Petrie; MHC-correlated odour preferences in humans and the use of oral contraceptives; Proceedings of the Royal Society B; august 2008; doi:10.1098/rspb.2008.0825.
 

Powered by Labrador CMS