Elektronmikroskopi som viser ultrakondensatorens sammensatte belegg, som inneholder grafénflak og enkeltveggede karbon nanorør. Journal of Applied Physics

Billig strømlagring for elbiler

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En blanding av grafén og karbon nanorør kan lagre store mengder strøm, og slippe den ut igjen i store mengder på kort tid.

Grafén er sekskantede hønsenettinglignende strukturer av karbon, og nanorør er slike hønsenettingstrukturer rullet sammen til rør.

Slike ultrakondensatorer kan frigjøre store effekter. De kan derfor være et supplement til batterier i blant annet elbiler, trikker og busser, og elektronikk.

Tidligere har både karbon nanorør og grafén vært utprøvd som slike ultrakondensatorer, men dette er første gang kombinasjonen av grafénflak og nanorører er funnet å være så effektive.

Grafénflakene bidrar med stor evne til strømlagring, mens nanorørene fordeler flakene i et jevnt nettverk, ifølge en nyhetsmelding fra Journal of Applied Physics, der studien publiseres.

Forskerne har blandet de to stoffene til et blekk som han sprøytes ut på papir. Dette er den vanlige måten å framstille kondensatorer på, og prosessen blir dermed billig. (forskning.no/ac)

Powered by Labrador CMS