Virtuell røykeslutt

Å knuse virtuelle sigaretter kan gjøre det lettere å slutte å røyke, ifølge canadisk studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Studien viser blant annet at knusing av virtuelle sigaretter gjør det lettere å holde seg motivert til røykesluttekurs. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)"

En studie av 91 røykere som gikk gjennom et 12 ukers røykesluttprogram konkluderer med at det å knuse virtuelle sigaretter fungerer bedre enn å gripe tak i virtuelle baller.

Studien, som ble gjort ved University of Quebec i Canada, er publisert i det siste nummeret av tidsskriftet CyberPsychology and Behaviour.

Virtuelle sigaretter og baller

De 91 røykende deltakerne gikk gjennom nesten akkurat de samme behandlingsprogrammene, med medisinske undersøkelser, samtaleterapi og hjelp med et selvhjelpsprogram for røykeslutt.

Den eneste forskjellen mellom de to behandlingsformene var det som foregikk i den virtuelle verdenen.

"Deltakerne i studien knuste sigaretter i en virtuell verden med hjelm og hansker tilsvarende denne drakten fra NASA.  (Foto: NASA)"

Én gang i uka, i de fire første ukene av behandlingen, ble deltakerne nemlig bedt om å tilbringe en halvtime i en datagenerert virtuell virkelighet.

Den ene gruppen knuste virtuelle sigaretter mens den andre klemte på baller.

Ifølge forskerne viser resultatene at gruppen som knuste datasigaretter opplevde en betydelig reduksjon i nikotinavhengighet sammenlignet med ballgriperne.

Holdt seg lenger

I den siste uken av behandlingen hadde 15 prosent av sigarettknuserne holdt seg helt unna røyk, mens bare 2 prosent av ballgriperne hadde greid det samme. Sigarettknuserne holdt seg også lenger i sluttekurset.

Et halvt år etter behandlingen sa 39 prosent av sigarettknuserne at de ikke hadde røkt uken før, mens bare 20 prosent av ballgriperne hadde holdt seg unna røyken.

De canadiske forskerne planlegger nå å sammenligne den virtuelle sigarettknusingen med andre mer kjente hjelpemidler som nikotinplaster og -tyggis.  

Referanse: 

Benoit Girard et. al., Crushing Virtual Cigarettes Reduces Tobacco Addiction and Treatment Discontinuation, CyberPsychology and Behaviour, Vol. 12, No. 5, 2009, (PDF)

 

Powered by Labrador CMS