Røyking og overvekt dreper amerikanerne

De fleste amerikanerne dør av røyking og overvekt, viser en undersøkelse på risikofylte dødsårsaker i USA. Overraskende? Neppe, men ganske skremmende.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Undersøkelsen har sett på risikofylte dødsårsaker registrert i den amerikanske befolkningen i år 2000, det året George W. Bush ble president i De forente amerikanske stater.

Tallene viser at dårlig matvaner kombinert med et stillesittende liv er i ferd med å ta livet av flere amerikanere enn røyking.

De tre vanligste dødsårsakene er røyking, overvekt, alkoholforbruk.

Det overraskende i undersøkelsen er at overvekt er i ferd med å danke ut røyking på førsteplass.

Tall

I 2000 døde 435 000 amerikanere på grunn av tobakksinhalering, noe som tilsvarer 18 prosent av de som døde av risikofylte aktiviteter.

Til sammenligning døde 400 000 av stillesitting og dårlig mat, noe som utgjør 16,6 prosent, mens bare 3,5 prosent døde av alkohol - som er den tredje vanligste dødsårsaken.

Tallene viser at amerikanerne er i ferd med å få et betydelig problem med overvekt.

Bekymret

Forskerne er bekymret for denne trenden, og roper nå ut et varsku om forebyggende tiltak.

- Det at flere amerikanere i alminnelighet blir overvektige, betyr at andelen som vil dø av overvekt og stillesitting bare vil øke de neste årene, sier forskerne bak undersøkelsen.

De maner til en høyere prioritering i det offentlige helsesystemet i forhold til å forebygge disse livsstilsrelaterte sykdommene.

Andre årsaker

På de neste plassene på listen over dødsårsaker kommer influensa og lungebetennelse som tok livet av 75 000 amerikanere, giftige forbindelser har skylden for 55 000 liv, trafikkulykker for 43 000, drap med våpen tok livet av 29 000, seksuell adferd 20 000, og til slutt narkotika med 17 000 liv på samvittigheten.

Referanse:

Ali H. Mokdad et al., Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta. JAMA.2004;291:1238-1245

JAMA

Powered by Labrador CMS