Annonse
Bildene viser intens magnetisk aktivitet på sola 2. november, sett av NASAs SDO-satellitt.

Mer aktivitet på sola

Det har kommet nye og store solflekker den siste tiden, etter hvert som den nye solsyklusen kommer i gang.

Publisert

I september mente forskerne ved National Oceanic and Atmosphere Administration (NOAA) i USA at de hadde nok målinger til å slå fast at solsyklus 25 har begynt.

Sola nådde sitt absolutte minimum i 2019, og siden den gang har det vært økende aktivitet der oppe. Dette betyr at antallet solflekker har gått opp over tid.

I den siste tiden har det dukket opp nye, store solflekker på sola. En av dem, kalt AR 2786 er stor nok til å svelge hele jorda.

Solflekker er mørke flekker på sola som tyder på kraftige magnetiske felt inne i sola. De dukker ofte opp i par, og hvorfor det fungerer slik, kan du lese mer om i vår sak om hvordan solsyklusen fungerer.

Solflekkene er et resultat av at solas magnetfelt vris og vendes på i løpet av den rundt 11 år lange solsyklusen. Vi er nå inne i solsyklus 25, og forrige syklus ble avsluttet i desember 2019.

Solflekker henger også sammen med romvær-fenomener, som for eksempel solstormer. Dette kan du lese mer om på forskning.no.

Det har vært mange flere enn 24 sykluser i solens over fire milliarder år lange historie, men de siste 24 syklusene har solforskerne fått god nok oversikt over til å nummerere.

Bildet viser solen med forskjellige filtre. Bildet til høyre viser selve flekkene, med tilhørende navn, mens bildet til høyre viser magnetisk aktivitet. Disse bildene er altså fra 29. november 2020.

Mer aktivitet framover?

NOAA sier at aktiviteten har tatt seg opp i slutten av november og begynnelsen av desember. Siden sola er i begynnelsen av den 11-år lange syklusen, vil det fortsatt være lange perioder med lite aktivitet. Men den vil sannsynligvis ta seg opp i årene som kommer.

Solflekktallet er antatt å stige over tid fram mot 2025, da sola sannsynligvis når sitt maksimum i denne syklusen.

Modeller av solsyklusen har sagt at den nye runden vil være omtrent like lite aktiv som den forrige, solsyklus 24. Den var blant de svakeste som har vært målt de siste 100 årene, men det er lite tegn til at syklusen vil bremse helt opp denne gangen, ifølge NASA.

Men den vil sannsynligvis bli rolig. Den er spådd til å nå en solflekktall-topp på 115 i 2025, mens en langt mer aktiv periode kan nå godt over 200, ifølge Space.com.

Powered by Labrador CMS