Se og hør Titan!

ESA har offentliggjort flere bilder fra Titan. Nå kan du også høre lyden fra Saturns største måne. Forskerne tror Huygens landet på et materiale med samme konsistens som våt sand eller leire.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det første bildet er et panorama av landskapet på Titan satt sammen av flere fotografier tatt i løpet av nedstigningen. Det viser hele utsikten 360 grader rundt Huygens.

"Panorama fra Titan. (Foto: ESA/NASA/University of Arizona)"


 

Du ser forgrenede former av mørkt og lyst materiale. Bildet viser også flate, mørke områder, og noe som ligner kanaler eller elveleier. Forskerne vet ikke om det fortsatt er flytende materiale i området, men målingene av overflatens konsistens antyder at materialet kan ha vært vått for ikke så lenge siden.

"Høydedrag og mørkere flate områder. (Foto: ESA/NASA/University of Arizona)"

Det andre bildet viser et landskap med lavereliggende mørkt materiale, ved siden av høyereliggende og lysere materiale. Det som ser ut som kanaler vises også på dette bildet, som er tatt fra åtte kilometers høyde.

De hvite stripene på bildene kan være skodde som ligger på bakken, siden stripene ikke var umiddelbart synlige fra større høyde.

Forskerne har også regnet ut størrelsen på klumpene på ett av de første bildene fra overflaten som ble offentliggjort igår. Det er snakk om små klumper fra 5-15 cm i diameter, og sannsynligvis er de isklumper.

"Overflaten er mørkere enn man hadde forventet, og sammensatt av en blanding av vann-is og hydrokarbon-is. Det ser ut som det er mer vann-is en hydrokarbon-is. (Foto:ESA/NASA/University of Arizona)"


 

Bildet viser også antydninger til erosjon nederst på objektene, noe som indikerer at materiale kan ha vært flytende her.

Forskerne har i tillegg fått farge på det samme bakkebildet. Utsikten fra Huygens da den landet på Titans overfate var lys oransje.

Hør lyden av en fremmed verden!

Romsonden tok ikke bare bilder av Titan, den registrerte også lyd mens den suste gjennom månens atmosfære, og etter at den hadde landet. Bruk denne lenken til ESAs egne sider for å høre lyden.

Lyden du får høre kommer fra den fjerneste verdenen som noen gang har fått besøk av en menneskeskapt romsonde. Lydfilene er ganske forurenset av akustisk støy. Lyden etter landing er egentlig stillhet, det du hører er elektronisk støy fra forsterkeren ombord.

Mikrofonene skulle blant annet lytte etter tordenbrak, men det er ingen indikasjoner på lyn eller torden i Titans atmosfære så langt.

Lenker:

ESA: Egen portal for Cassini-Huygens
ESA: Nye bilder fra Titan
ESA: Lyd fra Titan
The Planetary Society: Sounds from the Huygens “microphone”

Powered by Labrador CMS