Crew Dragon-romskipet ankommer Den internasjonale romstasjonen i 2019, under den første test-flygningen. Denne var ubemmanet

SpaceX skal snart gjøre sin første bemannede romferd

For første gang i historien til det private romfartsselskapet skal de sende astronauter opp i verdensrommet.

Sist gang NASA sendte opp astronauter med sine egne romskip, ble det gjort med romfergen Atlantis i 2011.

Det markerte slutten på romferge-programmet, og siden den gang har romorganisasjonen brukt russiske romfartøy til å frakte folk og ting til og fra den internasjonale romstasjonen (ISS).

Men nå skal altså romfartsorganisasjonen begynne å sende opp astronauter igjen, men ikke helt på egenhånd.

SpaceX' romskip

Elon Musks hjertebarn SpaceX og NASA skal etter planen gjennomføre denne oppskytningen på ettermiddag onsdag 27. mai, og to astronauter skal være med på ferden, ifølge NASA.

De fire første astronautene som skal fly med Crew Dragon, foran en modell av romskipet.

Dette vil være første gang SpaceX-romskipet Crew Dragon brukes til å frakte mennesker i rommet.

I 2019 gjennomførte Crew Dragon-romskipet en automatisk tilkobling til den internasjonale romstasjonen. En tidligere variant av Dragon-romskipet har blitt brukt til å sende opp forsyninger til romstasjonen siden 2012, men astronautene på ISS har måttet ta tak i romfartøyet med en robotarm, ifølge The Verge.

Nå skal altså Crew Dragon være bemannet, og etter planen skal den koble seg til romstasjonen helt på egenhånd. NASA understreker at astronautene eller mannskapet på ISS kan gripe inn hvis det blir nødvendig.

Dette er astronaut Robert Behnken i SpaceX' egne drakt.

Romskipet skytes opp fra Kennedy space Center ved Cape Canaveral i Florida, og blir båret opp i rommet av en Falcon 9-rakett. Denne raketten er delvis gjenbrukbar, og den nederste delen av raketten kan lande av seg selv etter at jobben er utført.

Egne romdrakter

Crew Dragon skal altså forhåpentligvis brukes i tiden framover til å frakte astronauter den internasjonale romstasjonen.

Oppskytningen 27. mai er offisielt en test-tur, og har fått det beskrivende navnet Crew-Demo-2.

Crew Dragon skal kunne ta opp til syv passasjerer, ifølge SpaceX. I forbindelse med NASA-oppdragene, skal romfartøyet ta fire astronauter. Som du kan se av videoen under, har ikke selskapet laget et romskip-interiør som kun har praktisk funksjon.

Her skal altså astronautene Robert Behnken og Douglas Hurley sitte på jomfruturen for en bemannet Crew Dragon. Begge to er veteran-astronauter, som ble tatt opp i astronaut-programmet i 2000.

Som du kan se av NASA-bildet av Robert Behnken, skal ikke astronautene ha på seg vanlige romdrakter heller. Disse draktene er SpaceX' egne, som først og fremst er en sikkerhetsdrakt hvis kabinen i romskipet mister trykket.

Drakten inneholder også kjølesystemer og kommunikasjonsenheter, ifølge romfartsselskapet.

Astronautene skal tilbringe flere måneder på den internasjonale romstasjonen. Den første «vanlige» turen til romstasjonen med Crew Dragon skal etter planen skje mot slutten av 2020. Dette forutsetter naturligvis at testen 27. mai går etter planen.

Powered by Labrador CMS