Verdens raskeste solcellebil i Oslo

Nuna II drives bare på solenergi og har toppfart på 170 kilometer i timen. Bilen er bygget med avansert romteknologi og skal vises fram på Rådhusplassen i Oslo i helga.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.- Romforskning og romteknologi har drevet den tekniske utviklingen fremover på flere områder, og kunnskapen kan brukes i nye sammenhenger på Jorda.

- Nuna II er et prosjekt som kan illustrere og tjene som en inspirasjon for nye bruksområder for romteknologi, sier Johan Marcopolus ved den svenske Rymdstyrelsen.

Rekord

I oktober 2003 stakk nederlandske Nuna II av med seieren i World Solar Challenge i Australia. Bilen satte rekord ved å kjøre 301 mil på 31 timer og fem minutter. Den vant den samme konkurransen i 2001.

Nuna II ligger som et stort flak like over veien, og er fullstendig dekket av solceller. Den veier 240 kilo, og kan kjøre 50 mil med fullt oppladede batterier. Karosseriet er fem meter langt, 1,80 meter bredt og 80 centimeter høyt.

Føreren har ikke mye plass, og må kle seg i astronautdrakt fordi temperaturen i førerhuset kan bli nesten 50 grader celsius.

Som en hårføner

Det er nederlandske studenter ved universitetet i Delft som har laget bilen, og den eies av den europeiske romfartsorganisasjonen ESA.

Når Nuna II kjører i sin vanlige marsjfart på rundt 100 kilometer i timen, har den et effektforbruk på 1 650 W - omtrent det samme som en hårføner. Til sammen kan 46 Lithion Ion (Li-Ion) seriekoblede battericeller gi bilen fem kilowatt-timer elektrisk energi.

Over 30 prosent av bilen består av lettvektsplast, forsterket med karbonfiber og kevlar, et kjempesterkt stoff som brukes i skuddsikre vester og romdrakter for å beskytte astronautene mot mikrometeoritter.

Solcelleteknologien som benyttes veier også lite, men gir stor effekt. Nuna II er utstyrt med 36 solcellepaneler av samme type som brukes i den europeiske forskningssatellitten Smart-1. Denne satellitten skal teste ny teknologi, og går inn i bane rundt Månen i desember neste år.

Rundtur

Solcellebilen er akkurat ferdig med en rundtur i Europa på 650 mil, fra Hellas til Portugal. Nå skal den altså på en liten tur i Norge og Sverige. Etter helgebesøket i Oslo skal Nuna II kjøre videre til Sverige. Den skal stoppe i Göteborg, Linköping, Stockholm, Uppsala, Luleå og Kiruna.

Deretter skal bilen til Narvik og Andenes.

Solcellebilen skal vises frem på Rådhusplassen 14. og 15. august, fra klokka 12:00 til 18:00, under båtracet Scandinavian Grand Prix 2004.

Norsk Romsenter, representanter fra ESA samt representanter fra Kongsberg Defence and Aerospace, som blant annet har jobbet med solcellepanelene på Rosetta- og Mars Express-sondene, vil være tilstede.

- Det vil være mulig å stille spørsmål om Nuna II, solkraft, romteknologi og romvirksomhet generelt, melder Norsk Romsenter.

Lenker:

Norsk Romsenter: Rombil med sollys på tanken
ESA: Space technology behind Nuna II
ESA: Nuna II breaks all records!
Konkurranse: Wold Solar Challenge

Powered by Labrador CMS