Mmmm, vin..

Homer Simpson blir mør i blikket når han lar tankene vandre til en Duff-øl. Også i den virkelige verden kan vi bli mer avslappet bare ved tanken på alkohol, mener forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Ahh, litt vin gjør godt.." (Foto: Colourbox. Bildemontasje: Per Byhring)

Et relatert fenomen er ikke helt ukjent fra russefester: Folk blir mistenkelig raskt sjanglete og høylytte etter bare en øl eller to.

Kanskje hadde de klina hemningsløst på russebiltaket, også med en alkoholfri drink i neven – hvis noen hadde satt dem på en litt slem placeboprøve.

Forskere fra Victoria University på New Zealand mener at dette fenomenet kanskje er mer omfattende enn som så – at det kan være nok å bare tenke på et glass vin, hvis du vil bli mer avslappet på fest, skriver avisa The Daily Telegraph.

Forskerne har skrevet en artikkel om studier som er blitt gjort av hvordan slike forventninger til vår egne responser påvirker hvordan vi tenker og handler.

Forventning

Det dreier seg om hvordan vi forventer å reagere.

Fordi vi forventer at alkohol skal få oss til å slappe av og slå ut håret, for eksempel, reagerer vi på det ved å bli mer åpne og skravlete, i et forsøk på å møte forventningen til alkoholen, mener forskerne.

- Når vi forventer et bestemt resultat, setter vi automatisk i sving en rekke av tankemekanismer og atferder for å innfri dette resultatet – og så krediterer vi resultatet til de feil årsaker, skriver de.

Én ting er altså å bli kvitt magevondtet ved inntak av tullemedisin – en annen er å endre atferden vår etter en bestemt stimuli, fordi forventningene våre forteller oss at vi kommer til å gjøre det, mener forskerne, som har skrevet dette i tidsskriftet Current Directions in Psychological Science.

Som en lykkeamulett

Det er dette fenomenet som forskerne kaller responsforventning.

- Hvis jeg tar med lykkeamuletten min på eksamen, vil jeg gjøre det bedre. Hvis jeg drikker denne vodka tonicen, blir jeg mer sosial. Hvis jeg tar denne pillen, blir jeg mindre deprimert.

- Dette er bare noen eksempler på respons-forventninger, skriver forskerne, ifølge den britiske avisa.

Referanser:

R. B. Michael, et.al. Suggestion, Cognition, and Behavior. Current Directions in Psychological Science. Juni 2012.

Powered by Labrador CMS