Ingen ulempe å vokse opp hos lesbiske

Hvordan er det egentlig å være tenåring med to mødre? Ikke verre enn vanlig, sier en amerikansk undersøkelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste som har lidd seg igjennom kviser, streng og fåfengte forelskelser er nok enige om at puberteten ikke er noen høydare, uansett hvor man måtte befinne seg når den inntreffer.

Noen har imidlertid spurt seg om det ikke må være en ekstra belastning å tilbringe tenårene i en familie der foreldrene er av samme kjønn.

Neppe, mener forskere fra University of Virginia, som står bak USAs første store studie på temaet. Konklusjonen er at tenåringene med to mødre i hjemmet ser ut til å klare seg like bra som annen ungdom, melder New Scientist.

- Våre funn forsvarer ikke begrensninger av foreldrerett eller besøksrett for lesbiske mødre. Den støtter heller ikke oppfatningen om at lesbiske og homofile voksne har mindre mulighet enn andre til å skape gode adoptiv- og fosterhjem, skriver forskerne Stephen Russell, Charlotte Patterson og Jennifer Wainright.

Stor undersøkelse

For å komme fram til resultatene, gikk teamet igjennom intervjuer av 12 000 tenåringer og foreldrene deres. Disse var samlet inn i 1995 i forbindelse med National Longitudinal Study of Adolescent Health, det mest omfattende studiet av ungdom i USA.

Inne blant intervjuene fant forskerne 44 tenåringer som vokste opp i familier med to mødre. Det var også seks unge som hadde to fedre, men denne gruppa var for liten til å bli med i rapporten.

De 44 tenåringene fra lesbiske hjem ble sammenlignet med motstykker fra hetroseksuelle familier, skriver New Scientist. Disse ble valgt ut slik at begge ungdommene blant annet hadde samme kjønn, alder, etnisk opphav, adopsjonsstatus og kom fra familier med like høy inntekt.

Ingen forskjell

Forskerne fant ingen forskjell på de to gruppene, verken når det gjaldt depresjoner, angst, selvtillit, skoleresultater eller antall som hadde hatt sex. Studiet viste også at faktoren som i størst grad kunne forutsi hvordan ungdommene hadde det, var forholdet til foreldrene, uansett hvilke kjønn de måtte ha.

- Vi vil stille spørsmål ved antydninger om at det å vokse opp med foreldre av samme kjønn skal være problematisk, sier Russell, som sier framtidige studier vil vise hvordan det har gått med gruppa fra 1994.

Referanse:

Artikkelen publiseres i journalen Child Development, vol 75, 2004, p 1886.

Lenke:

New Scientist: Lesbian couples raise well-adjusted teenagers

Powered by Labrador CMS