Krangel med langtidsvirkning

Ikke ta meg deg parkonfliktene til sengs, råder amerikanske forskere. Krangel med kjæresten ødelegger nemlig nattesøvnen. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse at kjekling med partneren kan påvirke helsa.

Tidligere forskning peker mot at folk i stabile, lykkelige forhold generelt har bedre helse enn kranglekjærester. Det er allerede gjort målinger av de fysiske og mentale forandringene som oppstår idet en konflikt utfolder seg.

Men hva med de mer langsiktige virkningene? Hvordan påvirker disputten med darlingen dagen etter?

Angela Hicks fra Westminister College har funnet ut at krangling påvirker både nattesøvnen og humøret dagen etter. Men ikke alle lider like mye.

- Individer som er i usikre forhold er mer sårbare overfor langsiktig helserisiko fra konflikter enn andre, sier Hicks ifølge ei pressemelding fra Wiley-Blackwell.

Førte dagbok

Sammen med Lisa M. Diamond fra University of Utah har Hicks studert 39 personer i stabile samboerskap med varighet på minst to år.

Deltagerne førte dagbok, hvor de rapporterte om hendelser, humørsvingninger og søvnkvalitet. I tillegg frøs de ned spyttprøver på gitte dager i løpet av forsøkstida.

Før forsøket begynte, brukte forskerne spesielle spørreskjema for å undersøke hvordan de enkelte deltagerne forholdt seg til ekteskapet eller samboerskapet sitt.

Deltagerne vurderte påstander som ”Jeg er redd for at jeg skal miste min partners kjærlighet” og ”Jeg foretrekker å ikke vise en romantisk partner hva jeg føler innerst inne”.

Dette gav et bilde av hvor engstelige personene var i forholdet til partneren, og hvor villige de var til følelsesmessig tilknytning.

Søvnproblemer

Resultatene viste at alle deltagerne opplevde søvnforstyrrelser etter en krangel, men noen sov likevel bedre enn andre.

Ikke overraskende opplevde de mest engstelige flest søvnplager etter konflikter. Deltagerne som tydeligst unngikk følelsesmessig tilknytning til partneren slet minst.

Kvinner som var svært usikre i forholdet fikk også reaksjoner i det såkalte den såkalte cortisol awakening response (CAR) morgenen etter krangler. CAR er en økning i nivåene av hormonet cortisol som skjer like etter at man har våknet.

Dårlig humør dagen derpå

Humørrapportene viste også at etterdønningene av kranglene skylte inn over neste dag. Men heller ikke her ble stemningen like dårlig for alle.

Deltagerne som åpnet for sterk følelsesmessig tilknytning ble mer påvirket enn de som ikke var komfortable med å være intime med andre.

Overraskende nok så det ikke ut til at de meste engstelige var spesielt utsatt for dårlig humør dagen etter en krangel.

Kanskje dette skyldes at en eventuell effekt drukner i generell engstelse, spekulerer forskerne, i en rapport som nå er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Personal Relationships.

Eller kanskje konflikten faktisk gir de som er usikre på forholdet en følelse av engasjement og nærhet som motvirker det negative ved krangelen?

Uansett konkluderer forskerne med at måten man forholder seg til intime relasjoner har mye å si for hvordan forholdet påvirker helsa.

Og at gamle råd som ”ikke ta med deg konfliktene til sengs” kanskje holder mål også etter en vitenskapelig gjennomgang.

Referanse:

Angela M. Hicks & Lisa M. Diamond, Don’t go to bed angry: Attachment, conflict, and affective and physiological reactivity, Personal Relationships, vol. 18, 2011

Powered by Labrador CMS