Slik ser de beste dommerne om det er frispark

Hvor skal du feste blikket i en mølje av dyttende, trøyetrekkende og teatralsk snublende fotballspillere?

«Er du blind!» roper vi fra plassen vår i godstolen til dommeren på TV-skjermen.

Det bør vi kanskje slutte med. I hvert fall hvis fotballkampen spilles på høyeste nivå.

39 belgiske dommere ble satt på prøve av forskerne. 20 dømte i en av de to øverste divisjonene, resten på lavere nivåer. De fikk blant annet se videoklippet i toppen av artikkelen. 

Ikke overraskende traff de beste dommerne oftere når de skulle vurdere videoer med mulige frisparksituasjoner. Men forskerne var mer opptatt av resultatene de fikk da se sporet øyebevegelsene til dommerne.

For da kunne de se hvorfor de beste tok riktigere avgjørelser.

Foregriper begivenhetene

Det er mange steder å feste blikket når 20 spillere stormer inn i straffefeltet etter et hjørnespark. Elitedommerne og kollegaene fra lavere divisjoner fokuserte på omtrent like mange.

Men, og her kom forskjellene til syne, de beste fokuserte lenger på steder der frispark lages: i kontakten mellom motspillernes kropper.

– Elitedommere foregriper begivenhetene på en veldig effektiv måte. Det ser ut som om de vet på forhånd hvor det blir kontakt mellom spillere og allerede fokuserer på dette området, professor Werner Helsen ved Universitetet i Leuven i Belgia til den engelske avisa The Guardian.

– Mindre erfarne dommere blir mye lettere distrahert av andre ting som skjer, sier han.

Frispark? Straffe? Gult eller rødt kort? Her er et annet eksempel dommerne måtte vurdere. (Video: Cognitive Research)

Kan det læres?

Forskerne tror denne kunnskapen kan bidra til bedre utdanning av nye dommere.

– Å forstå hva som gjør at elitedommerne tar riktigere avgjørelser, kan hjelpe oss med å utvikle opplæringsprogrammer spesielt rettet mot å bedre synets søkeatferd, sier forsker Jochim Spitz i en pressemelding.

The Guardian får bekreftende nikk fra tidligere toppdommere:

– Elitedommere utvikler ferdigheter som gjør dem i stand til å se. Dette betyr at de leser spillet godt og er i stand til å være på rett sted til rett tid, sier Keith Hackett.

– Denne forskningen viser at opplæringen dommere på elitenivå får, gjør at de mer sannsynlig tar riktige beslutninger og er mer konsekvente sammenlignet med dommere på grasrotnivå, sier Mike Riley.

Referanse:

Spitz, Helsen mfl: Visual search behaviors of association football referees during assessment of foul play situations. Cognitive Research: Principles and Implications, oktober 2016, doi: 10.1186/s41235-016-0013-8.

Powered by Labrador CMS