Johnny Depp i filmen The Rum Diary fra 2011. SF Norge

Dette eksperimentet gjør at du synes Johnny Depp blir mindre kjekk

Studier viser at kvinner foretrekker utseendet til menn som Johnny Depp. Men ikke uansett. Om de først må bedømme mennene som mer eller mindre maskuline, skifter de fort mening.

Joda, det er liten tvil om at Johnny Depp er kjekk.  

Men nå har psykologer funnet ut at det jammen ikke er like sikkert at han ville nådd opp i konkurransen mot andre menn i enhver sammenheng.

Det kommer nemlig an på om kvinnene først blir spurt om han har mest maskuline eller feminine trekk. Og Johnny er jo kanskje hakket mer feminin enn George Clooney.

Den internasjonale forskergruppen mener de dermed har funnet en ny, psykologisk forklaring på hvorfor Johnny Depp-effekten ikke alltid holder vann. Studien er nylig publisert i Plos One. 

Maskulin eller feminin

Mange kvinner ser ut til å foretrekke menn med mer feminine ansiktstrekk. For i motsetning til maskuline kvinner, blir ofte feminine menn ansett som pene.

Psykologiforskerne fra USA, New Zealand og Storbritannia foretok en studie der de viste deltakerne en rekke bilder av ansikter.

Dette var ansiktene deltakerne skulle vurdere. Bildet ytterst til venstre er av en mann og bildet ytterst til høyre er av en kvinne. Alle bildene i midten er manipulerte varianter med varierende grad av maskuline og feminine trekk. (Foto: Plos One)

Bildeseriene var av personer som hadde blitt manipulert med mer feminine og mer maskuline trekk.

Så ble deltakerne spurt om hvor attraktive personene virket. 

Forsøkspersonene foretrakk i utgangspunktet litt feminint utseende personer.

Men da deltakerne ble bedt om å rangere ansiktene etter om de har kvinnelige eller mannlige trekk, fikk pipen en annen lyd.

Da falt ansikter med litt kvinnelige trekk lett igjennom.

Offer for generalisering

Johnny Depp har med sine store øyne, smale hake og høye øyenbryn unektelig noen feminine trekk, i likhet med andre kjekkaser som Orlando Bloom og Justin Bieber.

Men deltakerne vurderte altså ansiktene som mindre attraktive hvis de først hadde karakterisert ansiktene etter kjønn.

– Studien viser at det har en negativ påvirkning på oss hvis vi blir bedt om å kjønnsbestemme et tvetydig ansikt, mener professor Jamin Halberstadt ved psykologisk institutt ved Universitetet i Otaga.

Noe av forklaringen kan være at menn med kvinnelige trekk lider under stereotypi-oppfatninger om at de er mindre kompetente, mindre egnet til maskuline roller som for eksempel lagledere og at man kan lett mistenke dem for å være homofile, skriver forskerne i studien.  

Signaliserer styrke eller empati

Både maskuline og feminine trekk hos menn signaliserer verdifulle egenskaper for reproduksjon, men på ulike måter.

Typisk maskuline trekk kan signalisere verdifulle fysiske fortrinn som styrke, helse og en god evne til å reprodusere seg. Feminine trekk kan på sin side signalisere andre verdifulle, sosiale fortrinn som empati, varme og samarbeidsevne. Kvinnen kan tolke det siste som at han vil forplikte seg til å bidra overfor avkommet over lang tid. Dette ifølge tidligere psykologisk forskning.

– Vår studie viser hvor lett det er å oppfatte, sortere og kategorisere noen og at det påvirker vår oppfatning av dem, sier Halberstadt i en pressemelding fra Warwick Business School, Universitetet i Warwick.

Tidligere forskning har antydet at kvinners preferanser for mannlige ansikter varierer gjennom hormonsyklusen. Noen ganger ser kvinner etter en snill pappa som vil bli en god forsørger, mens de andre ganger foretrekker de veldig maskuline «slemme guttene» med «bedre» gener, ifølge professor Halberstadt.

Forskerne mener derimot at deres studier  tyder på at preferansene i stedet kan bli forklart med enkle tankemessige prosesser.

– De mer feminine ansiktene foretrekkes generelt mest, unntatt hvis sammenhengen tvinger seeren til å plassere ansiktene i smale kjønnsbokser, sier professor Winkielman som også deltok i studien.

Referanse:

Helen E. Owen, Jamin Halberstadt mf: Johnny Depp, Recondidered: How Cathegory-Relative Processing Fluency Determines the Appeal of Gender Ambiguity. PLOS ONE. 4. februar 2016. DOI: 10.1371/journal.pone.0146328

Powered by Labrador CMS