Den karismatiske ytre høyre-lederen Itamar Ben-Gvir (til venstre) feirer valgresultatet.
(Foto: Corinna Kern/Reuters/NTB)
Ytre høyre får makten i Israel
– Det spesielle med Israel er at det religiøse nå får et så veldig tydelig uttrykk, sier forsker.
Israel fulgte ved valget onsdag etter land som Ungarn, Polen, Tyrkia og sist Italia.
Politikere langt til høyre med en klart nasjonalistisk agenda ble valgets vinnere.
– Det mer spesielle med Israel er hvor tydelig det religiøse aspektet er blitt når ytre høyre nå seirer, sier Jørgen Jensehaugen, forsker ved fredsforskningsinstituttet PRIO.
Religiøs sionisme
Religiøs sionisme. Dette er navnet på partiet til de to politikerne og juristene Bezalel Smotrich og Itamar Ben-Gvir.
Sistnevnte har bygd karrieren sin på å forsvare jødiske ekstremister på Vestbredden. Han foreslår at Israel kvitter seg med deler av den israelsk-arabiske befolkningen i selve Israel, skriver The Guardian. De utgjør nå 20 prosent av innbyggerne i landet.
I Israel spiller høyesterett en sentral politisk rolle. Viktigst i første omgang er derfor forslaget om at politikerne i nasjonalforsamlingen Knesset – der høyrenasjonalistene i Religiøs sionisme og samarbeidspartneren Likud sammen med to jødisk-ortodokse partier nå har flertall – skal kunne overprøve beslutninger i Israels høyesterett som politikerne ikke liker.
– Etter forrige valg i Israel tenkte jeg at nå er det over ut for Likud-leder Benjamin Netanyahu. Han er tiltalt for bedrageri og bestikkelser i til sammen tre alvorlige rettssaker. Men så klarer han altså likevel å komme tilbake, sier Jensehaugen til forskning.no.
– Jeg blir både sjokkert og imponert over Netanyahus politiske teft.
Liten interesse
Israel og Palestina var en del av verden som flere norske forskere og journalister fulgte tett noen år tilbake.
– Israel og palestinerne er nå i ferd med å miste verdens interesse.
– Mange er nok gått lei det som kan virke som en nærmest evigvarende konflikt, konstaterer PRIO-forskeren. Som selv på ingen måte har mistet interessen for det som skjer i Midtøsten.
Høyreekstreme appellerer til unge
– Itamar Ben-Gvir er en ekstremist med en fortid som knytter ham til den terroriststemplede ytre høyre-aktivisten Rabbi Meir Kahane. Ved dette valget har Ben-Gvir likevel klart å appellere til mange unge israelere.
Jørgen Jensehaugen ser både likheter og forskjeller i Israels politiske polarisering – og utviklingen i land som USA, Brasil, Ungarn, Polen og Italia.
– Også i en rekke andre land er det religiøse elementet en del av polariseringen og ytre høyre sin frammarsj. Det spesielle med Israel er likevel at det religiøse nå får et så veldig tydelig uttrykk.
– Israel er et spesielt land fordi det definerer seg selv som et jødisk land. Men sionismen i Israel handlet tidligere først og fremst om at jødene er ett folk og en nasjon. Man kunne være sionist og jøde, uten å være religiøs.
– Det var tilhørigheten til en kultur som gjorde deg jødisk i sionismen, ikke at du definerte deg som religiøst jødisk.
Dette er partiet Religiøs sionisme nå med på å endre.
Israel en ekstremutgave
Midtøsten-forskeren hos PRIO mener at den politiske utviklingen i Israel kan betraktes som en ekstremutgave av det vi ser i flere andre land.
– Fram til 1977 var det utenkelig at det ble dannet noen regjering i Israel uten at det sosialistiske Arbeiderpartiet fikk være med på å styre landet.
– Siden den gangen har Arbeiderpartiet slitt med å komme tilbake. De havnet ved dette valget bare så vidt over sperregrensen på 3,25 prosent. Partiets samarbeidspartner Meretz (Israels svar på SV) som også er en del av den utgående regjeringen, klarte ikke en gang å komme over sperregrensen.
Israelske arabere
Israelske arabere (israelske palestinere) utgjør altså i dag rundt 20 prosent av befolkningen i Israel.
Disse palestinerne bor innenfor staten Israel sine grenser, ikke i de okkuperte områdene. De har stemmerett til nasjonalforsamlingen Knesset på lik linje med andre israelere.
Til tross for at de kunne ha avgjort det israelske valget ved å stemme på palestinske partier eller partier i sentrum eller til venstre, var det under halvparten av de israelske araberne som avga stemme ved dette valget.
– Araberne i Israel identifiserer seg i begrenset grad med den jødiske staten. Det er også mye apati og politisk kaos på palestinsk side i israelsk politikk, konstaterer Jensehaugen.
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?