- Skaff deg en rådgiver!

I natt ble det klart at Barack Obama blir USAs neste president. Nå er rundt 180 amerikanske organisasjoner allerede ute med en oppfordring til ham: finn en vitenskapsrådgiver innen 20. januar!

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Uncle Sam. Malt av James Montgomery Flagg in 1916-1917. (Wikimadia Commons)

De 180 organisasjonene representerer forretningsvirksomhet, utdanningsinstitusjoner og forskningsmiljøer i USA. De er bekymret for en gjentagelse av hendelsene etter valgkampen i 2001, da George W. Bush kom til makta.

Den gangen ventet den nye presidenten nemlig i hele fem måneder, til 25. juni, med å utpeke en vitenskapsrådgiver. Og etterpå varte og rakk det helt til 23. oktober før utnevnelsen hadde gått igjennom i Senatet.

Da fysikeren John H. Marburger III endelig fikk jobben, var de store linjene i politikken rundt klima og stamcelleforskning allerede offentliggjort.

Som om det ikke var nok, ble den nye vitenskapsrådgiveren heller ikke tildelt kabinettstatus. Det ville gitt ham adgang til møtene i Kabinettet, der lederne for departementene møtes og gir presidenten råd.

Tro på endring

I likhet med de 180 organisasjonene, tror Ronald M. Green, direktør for Ethics Institute ved Darthmouth College, at den nye presidenten vil gjøre det annerledes.

- Jeg har tro på at president Obama vil søke råd og veiledning hos ledende forskere, bioetikere og eksperter i forskningspolitikk. Jeg håper vi vil gå i gang med temaer som stamcelleforskning, global oppvarming og forbedring av forskerutdanning, sier han til forskning.no, som en kommentar til utfallet av presidentvalget.

- Vi har et godt håp om at Amerika igjen kan arbeide sammen med andre nasjoner for å drive verden framover.

Trenger vitenskapelig oppfinnsomhet

Organisasjonene bak oppfordringa mener at presidenten vil trenge teknisk og vitenskapelig oppfinnsomhet for å takle utfordringene rundt temaer som helse, energi, økonomi og klima.

- Langvarige løsninger er umulige uten banebrytende forskning og tekniske framskritt, skriver de.

- Derfor er det kritisk at den neste presidenten søker og støtter seg til fornuftige vitenskapelige og tekniske råd tidlig og ofte i den nye administrasjonen, skriver de i ei pressemelding.

- Det er essensielt at du er forberedt på raskt å utpeke en vitenskapsrådgiver som er en nasjonalt respektert leder med de riktige ferdighetene innen forskning, ledelse og politikk.

Organisasjonene ber Obama inntrengende om å gi denne personen tittelen Assistant to the President for Science and Technology, og å gi stillinga kabinettstatus.

Brevet var undertegnet av Alan I. Leshner, sjef for American Association for the Advancement of Science, Robert M. Berdahl, president i the Association of American Universities, Deborah L. Wince-Smith, president i Council on Competitiveness, David M. Abshire, president i Center for the Study of the Presidency, Richard Meserve, president for Carnegie Institution for Science og John E. Porter fra National Academies.

Lenker:

 Brev til Barack Obama

Powered by Labrador CMS